Nieuws
havens voeders
Met het doorknippen van een rood lint werd het nieuwe siloblok van Havens Voeders officieel in gebruik genomen. Van links naar rechts: Alex Kaanen, Henk Flipsen, Joris Kaanen en Maarten van der Beek.

Havens Voeders opende woensdag het nieuwe siloblok in Maashees. Het silocomplex staat op slechts 5 meter van de kade en biedt ruimte aan inname vanuit de boot als lossen van vrachtwagens.

Hoog water

De opening vond woensdag 21 juli plaats in kleine kring. Het hoge water van het voorgaande weekend maakte het de afgelopen dagen voor de medewerkers van Havens Voeders in Maashees behoorlijk spannend. De vraag rees of de opening doorgang kon vinden. Met man en macht werd gewerkt om het water buiten te houden. “De kade is berekend op 15 meter boven NAP. Zondagnacht bereikte de waterstand 14,87 meter”, vertelt Joris Kaanen tijdens de perspresentatie.

Voor alle zekerheid was de kade versterkt met zand en landbouwplastic. Uiteindelijk sijpelde hier en daar wat water de kelder van het nieuwe siloblok binnen. Voor alle zekerheid werd extra pompcapaciteit geplaatst, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Havens Voeders hield het droog.

Na de piek zondagnacht trok het water zich geleidelijk terug. Tijdens de openingsbijeenkomst herinnerden alleen de ondergelopen percelen in de verte, een paar verdwaalde losgeslagen boeien in de Maas en voorbijstromend debris aan de spannende dagen die Limburg meemaakte.

Binnenvaart

Aan de loskade bij Havens Diervoeders ligt een leeg binnenvaartschip. De grondstoffen werden vorige week gelost en opgeslagen in de grondstofsilo’s. Vanwege het hoge water en de nog niet begaanbare rivier konden op de dag van de perspresentatie de geplande schepen niet afmeren aan in Maashees. “De stuw bij Samsbeek ligt vol met rotzooi. Dat moet eerst worden verwijderd voordat het scheepvaartverkeer deze kant weer op kan komen.”

Voor de productie van diervoeders is het later leveren van de grondstoffen vooreerst geen probleem. “Voorlopig hebben we voldoende grondstoffen op voorraad om onze klanten te voorzien van voeders”, aldus nutritionist Esther Damen. Mocht de grondstofvoorraad toch te ver slinken, dan kunnen grondstoffen via vrachtwagens naar Maashees worden gebracht.

Nieuw siloblok

In 2018 begon de bouw van het nieuwe siloblok. De bouw duurde uiteindelijk bijna drie jaar. Een maand geleden werd het in gebruik genomen. “Het meeste werk zat zeker in de beginfase onder de grond”, verstelt bedrijfsleider Hans Graat. Nu staat een imposant siloblok met een hoogte van 50 meter. “Het oude siloblok is bovendien verhoogd, zodat de aansluiting met de bestaande fabriek optimaal is.”

Volgens directeur Joris Kaanen is hiermee een belangrijke stap gezet naar de verduurzaming van de voederproductie in Maashees. “Dankzij het nieuwe siloblok hebben we aanzienlijk minder transportbewegingen. Zowel in de aanvoer van grondstoffen, als ook op het bedrijfsterrein.” Met de realisatie van het siloblok is de verbouwing nog niet afgerond. In de volgende fase wordt de oude horizontale opslag vervangen en omgebouwd tot een bedrijfshal voor zakgoed. “Als die klaar is, zullen de transportbewegingen op het terrein nog verder afnemen.”

Meer over de bouw bij Havens Voeders in De Molenaar nr. 11 die verschijnt op 6 augustus 2021.

Lees ook: Nevedi onderschrijft duurzaamheidsambities Fefac

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.