Nieuws
pyrrolizidine
Voor het bepalen van pyrrolizidine alkaloïden in diervoeders zijn nog geen normen.

Voor het bepalen van pyrrolizidine alkaloïden in diervoeders zijn nog geen normen. NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) heeft daarvoor een concept ontwikkeld. Belanghebbenden kunnen hun visie op de norm tot 11 september kenbaar maken aan het normalisatie-instituut.

Ontwikkeling

Tot op heden is er nog geen methode voor het bepalen van pyrrolizidine alkaloïden, terwijl dieren hiervan daadwerkelijk ziek kunnen worden. In normontwerp NEN-EN 17683 is een methode ontwikkeld voor de bepaling van pyrrolizidine alkaloïden in diervoeders.

Gevaar

Pyrrolizidine alkaloïden zijn plantgifstoffen die in veel planten voorkomen. Over het algemeen ontwijken grazende dieren deze planten. Echter, wanneer kruiden /onkruid worden gebruikt in de productie van hooi of kuilvoer, kunnen dieren geen onderscheid meer maken. Een te hoge inname van pyrrolizidine alkaloïden kan leiden tot lever falen of de ontwikkeling van tumoren.

Europees

NEN-EN 17683 ‘Animal Feeding stuffs: Methods of sampling and analysis – Determination of pyrrolizidine alkaloids in animal feeding stuff by LC-MS/MS’ is ontwikkeld in opdracht van Europese Commissie door CEN/TC 327 ‘Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analyses’. De norm beschrijft een methode voor de bepaling van pyrrolizidine alkaloïden in voer, aanvullend voer en ruwvoer door middel van LC-MS/MS.

Commentaar

De nieuwe norm is met name van belang voor laboratoria waar diervoeders worden geanalyseerd en voor fabrikanten van diervoeders. Commentaar op de nu ontwikkelde norm is mogelijk tot 11 september 2021. Een commentaarformulier is op te vragen bij Lynda Jansen, projectassistente NEN AgroFood & Consument via afc@nen.nl.

Meepraten

Ook als het gaat om andere normen, kunnen belanghebbende partijen meepraten over de ontwikkeling daarvan. De normcommissie ‘Diervoeder’ houdt zich bezig met het volgen van de Europese ontwikkelingen van analysemethodes voor diervoeders. Belangstellenden voor deelname aan de normcommissie Diervoeder kunnen hun interesse eveneens kenbaar maken via een mail aan:  afc@nen.nl.

Lees ook: GD: ‘Let op jakobskruiskruid bij aankoop en winnen ruwvoer’ (2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.