Nieuws

Nieuwe praktijkrichtlijnen over meststoffen

praktijkrichtlijnen
Drie nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR's) over meststoffen zijn recent gepubliceerd.

Recent zijn drie nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR’s) gepubliceerd over meststoffen. Deze NPR’s zijn binnen Europa opgesteld, en recent overgenomen binnen Nederland.

Een multidisciplinair Europees team boog zich tijdens de periodieke herziening inhoudelijk over de drie documenten. De herziene versies dateerden van rond de eeuwwisseling. De documenten zijn bijvoorbeeld gemoderniseerd door het meenemen van verschillende praktijkervaringen die in de tussentijd zijn opgedaan.

Richtlijnen

De volgende Nederlandse Praktijkrichtlijnen zijn gepubliceerd:

  • NPR-CEN/TR 12333:2021 ‘Fertilizers – Crushing strength determination on fertilizers grains’;
  • NPR-CEN/TR 14539:2021 ‘Straight ammonium nitrate fertilizers – Comparative study on the determination of porosity (oil retention)’;
  • NPR-CEN/TR 14061:2021 ‘Fertilizers – Determination of dust content’.

Laatstgenoemde richtlijn, NPR-CEN/TR 14061, werd eerder al in Nederland gepubliceerd. De oude versie dateert uit 2001. Deze vervalt met de nieuwe publicatie.

Nieuw

NPR-CEN/TR 12333 en NPR-CEN/TR 14539 zijn niet eerder binnen Nederland gepubliceerd. Dit zijn nieuwe Nederlandse richtlijnen. Met behulp van verschillende praktijkervaringen die in de tussentijd zijn opgedaan, zijn de documenten gemoderniseerd.

Wetgeving meststoffen

In Europa is de nieuwe wetgeving aangenomen voor bemestingsproducten (Fertilising Products Regulation (FPR) 2019/1009). Deze treedt in 2022 in werking. De FPR bevat eisen aan verschillende Europese bemestingsproducten. Deze zijn ingedeeld in productfunctiecategorieën zoals (kalk)meststoffen, bodemverbeterende middelen, biostimulanten en verschillende inhibitoren. Bij deze wetgeving worden Europese geharmoniseerde normen gemaakt. Harmonisering zorgt voor eenduidigheid binnen de EU en stimuleert meer circulair grondstofgebruik. Nederland is verplicht deze normen over te nemen.

Invloed

Via de normcommissie Meststoffen kunnen Nederlandse belanghebbenden de ontwikkelingen volgen en invloed uitoefenen op de normen door bijvoorbeeld commentaren in te dienen op conceptnormen of mee te schrijven aan de normen.

Op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut is meer informatie te vinden over ontwikkelingen over bemestingsproducten: nen.nl/landbouw-levensmiddelen/bemesting.

Lees ook: Brokking Holding neemt Pillaert meststoffen over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.