Nieuws
binnenvaartschepen
De drie binnenvaartschepen met fosfine-behandeld graan, liggen nog aan de kade. De Coby lag deze zomer tijdens het hoge water nog aan de Maaskade bij Maashees.

De drie binnenvaartschepen geladen met graan dat is behandeld met fosfine liggen nog altijd aan de kade. Ze zijn in afwachting van vervolgstappen.

Schadelijk

De drie schepen ontvingen vorige week in Oss het graan afkomstig uit Polen. Gebleken is dat het graan is behandeld met fosfine (zie tekstblok). Fosfine is een ongediertebestrijdingsmiddel voor toepassing in gesloten ruimtes. Bij inademing is het middel schadelijk voor de gezondheid.

Polen

De Heus stelde de aanwezigheid van fosfine vast in de partij graan die onderweg was vanuit Oss naar de fabriek in Utrecht. De schipper die aanmeerde in Veghel werd op advies van de brandweer onderzocht in het ziekenhuis. Een derde schip was met graan onderweg naar Meppel. Dat schip legde in Zwolle aan de kade voor onderzoek. Alle schepen vervoeren graan afkomstig uit dezelfde Poolse treinlading. Geen van de schippers heeft naar aanleiding van het vervoer van het graan gezondheidsklachten.

Protocollen

Lossen van het graan uit de binnenvaartschepen is niet mogelijk op de huidige locaties. Voor scheepsladingen waarin gassen zijn gebruikt, gelden speciale protocollen. Deze worden in Amsterdam en Rotterdam uitgevoerd. De drie schippers zijn nu in afwachting van het moment dat ze daar naartoe kunnen om te lossen. In de media geven de binnenvaartschepen aan dat ze daar niet zonder begeleiding en monitoring naartoe willen varen, vanwege de gezondheidsrisico’s die fosfine heeft.

Onderzoek

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de zaak in onderzoek. Volgens de inspectie is het aan de schippers om zelf een protocol voor vervoer voor te leggen. Zij beoordelen het plan op veiligheid voor de opvarenden. Verwacht wordt dat de schepen pas in de loop van volgende week gaan varen.

Regelgeving

De Algemene Schippersvereniging (ASV) wijst er op dat de regelgeving over zogenoemde gegaste ladingen nog altijd niet goed is ingebed. Nieuwe protocollen zijn wel opgesteld, maar gelden voor zeehavens. Voor binnenhavens is dat nog niet goed geregeld, aldus ASV.

Lees ook: Havens Voeders opent nieuw siloblok in Maashees

Fosfine

Bij gassingen tegen ongedierte wordt fosfine (PH3) vaak gebruikt in de vorm van aluminiumfosfide- of magnesiumfosfidekorrels, waaruit bij contact met water uit de omgevingslucht gedoseerd fosfine vrijkomt, door hydrolyse van het metaalfosfide. Deze korrels bevatten ook andere chemische stoffen waaruit ammoniak ontstaat, wat helpt om de kans op spontane ontsteking of explosie van het fosfinegas te verminderen. De korrels bevatten onder andere ook methaanthiol om het gas een ruikbare knoflookgeur te geven om voor de aanwezigheid in de lucht te waarschuwen. De kans is groot dat er nog restanten van het oorspronkelijke biocide in zeecontainers zitten. Deze restanten kunnen onder bepaalde condities opnieuw fosfine gaan vormen. De concentratie fosfine loopt hierdoor weer snel op.

Fosfine wordt in het lichaam opgenomen door inademen. Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid. Bij eenmalig inademen beginnen de verschijnselen met misselijkheid, braken en buikpijn. Maar ook met effecten op het centrale zenuwstelsel, zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. Bij blootstelling aan het gas kan ook bewusteloosheid optreden. Daling van de bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen kunnen zich voordoen binnen 4 tot 6 uur na blootstelling. Daarnaast kunnen lever- en nierfunctiestoornissen optreden. Blootstelling aan lage concentraties fosfine kan leiden tot zeer ernstige blijvende gezondheidsschade. Bron: gasmeting.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.