Nieuws

Steun voor mkb-ondernemers bij verduurzaming

mkb-ondernemers
Voor mkb-ondernemers met relatief kleine energiebelasting is subsidie beschikbaar om verduurzaming van de onderneming te realiseren.

De overheid gaat mkb-ondernemers steunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Staatssecretaris Dilan Yesilgoz (Klimaat en Energie): “Veel ondernemers willen graag een steentje bijdragen. Ze hebben vaak geen tijd om zich te verdiepen in alle manieren om hun bedrijf te verduurzamen. Dus helpen wij ze daarmee”, aldus Dilan Yesilgoz, staatssecretaris van Klimaat en Energie.

Advies

Mkb-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen, kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken. Zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering worden daarbij onder de loep genomen.

Uitvoering

Ook kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het inschakelen van een accountant of projectleider voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. De overheid vergoedt tachtig procent van het advies en de ondersteuning; twintig procent is voor rekening van de ondernemer.

Energiegebruik

De subsidie is beschikbaar voor mkb-bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen. Voor deze doelgroep is namelijk nog weinig ondersteuning beschikbaar.

Mkb-bedrijven met een hoog verbruik zijn wettelijk verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen en moeten hierover rapporteren bij de gemeente of Omgevingsdienst. Hiervoor zijn branchespecifieke lijsten met erkende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder beschikbaar.

Subsidie

Aanvragen van de subsidie kan van 1 oktober 2021 t/m 30 september 2022 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand. In totaal is 28,2 miljoen euro beschikbaar.

Klimaatakkoord

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (voor de utiliteitsbouw) financieren de regeling. Hiermee dragen deze ministeries bij aan de uitvoering van het Klimaatakkoord en het Urgenda-vonnis.

Meer over de Subsidieregeling Verduurzaming mkb is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees ook: Rabobank: Grootste verduurzamingslag te halen via doelenbeleid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.