Nieuws

Larven geschikt als eiwitbron vleesvarkensvoer

Larven Black Soldier Fly

Zwarte soldaatvlieglarven (BSF) kunnen sojameel (SBM) vervangen als eiwitbron in het dieet voor vleesvarkens. Wageningen University & Research (WUR) meldt op haar website dat dit is ontdekt door een multidisciplinair onderzoeksteam van WUR en de Universiteit Leiden.

De onderzoekers bestudeerden twee groepen vleesvarkens. Eén groep kreeg een dieet met gewone sojaschroot als eiwitbron. De andere groep kreeg een dieet met BSF-larven als eiwitbron.

FeedOmics

De onderzoekers verzamelden vervolgens gegevens over de microbiota in de dunne darm en metabolieten in het bloed van de varkens. “Dit wordt de FeedOmics-benadering genoemd”, zegt hoofdauteur Dr. Soumya Kanti Kar op de website van WUR.

“Dat helpt ons om de impact van voeding op zowel lokaal darmniveau als systemisch dat wil zeggen bloedniveau, tegelijkertijd vast te stellen. FeedOmics biedt daarmee een gedetailleerde en grondige momentopname van de reactie op een dieet.”

Uitkomst

De resultaten suggereren dat BSF de groei ondersteunt van darmmicrobiële taxa die ofwel indicatoren zijn van een gezonde darm, ofwel erkend zijn als gunstige microben met een positief effect op de gezondheid van varkens. Kortom, vleesvarkens die met BSF worden gevoerd, lijken even gezond (of zelfs gezonder) te zijn dan hun soortgenoten die een regulier, op soja gebaseerd dieet krijgen.

“Deze ontdekkingen zullen partijen rond de veehouderij helpen bij hun zoektocht naar duurzame alternatieve eiwitbronnen. De FeedOmics-aanpak die in deze studie is gebruikt, kan wetenschappelijke vragen beantwoorden die verband houden met de functionaliteit van voederingrediënten, gemeten aan de hand van de respons van dieren”, aldus Kar.

De resultaten van dit project zijn volgens de onderzoeker veelbelovend. “De timing van de publicatie van onze bevindingen kon niet beter, zeker nu de lidstaten van de Europese Unie hebben besloten om het voeren van eiwitten afkomstig van insecten aan pluimvee en varkens toe te staan.”

Lees ook: WUR onderzoekt reststromen voor insectenkweek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.