Nieuws

Schepen met fosfine-graan nog niet ontgast

schepen
De drie binnenvaartschepen met fosfine-graan liggen sinds woensdag 11 augustus in de haven van Lelystad.

De binnenvaartschepen die het met fosfine behandelde graan uit Polen vervoeren, liggen op dit moment in Lelystad. De bedoeling was de schepen te ontgassen op het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer. De provincie Flevoland heeft daarvoor echter geen vergunning afgegeven.

Vergunning

Voor het ontgassen is het nodig het graan uit de ruimen van de drie binnenvaartschepen over te brengen naar andere schepen. Door het graan aan de lucht bloot te stellen, vervluchtigt het fosfinegas. De provincie moet voor deze handling toestemming geven. Die heeft echter aangegeven dat de vergunning voor werkzaamheden op het IJsseloog, geen ruimte biedt voor het lossen en overslaan van het graan. IJsseloog is bedoeld voor het storten van gevaarlijk afval, onder meer bagger.

Lelystad

Omdat de provincie de overheveling van het graan op het IJsseloog heeft verboden, zijn de schepen nu afgemeerd in de haven van Lelystad. Blijven op het IJsseloog was geen optie omdat ook dat niet is toegestaan binnen de vergunning.

In Lelystad zijn ze nu in afwachting van vervolgstappen. Het is niet duidelijk of ontgassen op een andere locatie mogelijk is. Het zal zeker nog enkele weken duren voordat het fosfine in de schepen is uitgewerkt vanuit zichzelf. Het fosfinegas in de gesloten ruimen is niet gevaarlijk voor de omgeving van de schepen.

Teleurstelling

Het ontbreken van de provinciale vergunning voor de ontgassing is voor de getroffen schippers een enorme teleurstelling. Zij waren vertrokken met de verzekering van Rijkswaterstaat dat het plan van aanpak akkoord was en dat de afhandeling op het IJsseloog was geregeld. Tegenover Omroep Flevoland zei schipper Daniël Broere: “Ze zeiden dat alles geregeld was en dan blijkt er geen vergunning te zijn.” De schippers weten nog niet wat de vervolgstappen zijn.

Lees ook: Fosfine-graan wordt gelost in veilige haven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.