Nieuws
schepen
De drie binnenvaartschepen met fosfine-graan liggen sinds woensdag 11 augustus in de haven van Lelystad.

De Heus Voeders verwacht in de loop van volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven over wat er moet gebeuren met de drie binnenvaartschepen met graan, waarbij in de lading een te hoog gehalte aan fosfine is aangetroffen. Op dit moment liggen de schepen in Lelystad.

De Heus Voeders is in gesprek met gespecialiseerde partijen om de lading van deze schepen op een veilige en verantwoorde manier over te slaan. “Doordat er veel landelijke, regionale en lokale diensten zijn betrokken, vraagt goedkeuring van een nieuw plan van aanpak tijd”, schrijft de diervoederfabrikant in een vernieuwd statement.

“Wij verwachten in de loop van volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven. Het veilig en verantwoord oplossen van deze situatie, voor alle betrokkenen, krijgt van ons alle aandacht en zorg.”

Protocol

De diervoederfabrikant laat verder vandaag in hetzelfde statement weten dat de veiligheidsprocedures hebben gewerkt. “Onze medewerkers dragen bij het lossen van schepen standaard een fosfinemeter, om de eventuele aanwezigheid van fosfine op tijd vast te stellen. Bij de loswerkzaamheden van één van deze binnenvaartschepen, op 27 juli bij De Heus Voeders in Utrecht, is de fosfinemeter afgegaan.”

“Wij hebben vervolgens de schippers, in verband met hun persoonlijke veiligheid, verzocht hun schepen te verlaten en de hulpdiensten ingeschakeld. Wij zijn opgelucht dat onze voorzorgsmaatregelen hebben gewerkt en dat zich geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan.”

De Heus benadrukt tot slot dat fosfine regelmatig wordt toegepast bij het beschermen van grondstoffen, voor zowel de diervoeder- als de levensmiddelenindustrie.

Lees ook: Schepen met fosfine-graan nog niet ontgast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.