Nieuws

Op dit moment is snijmais nog superieur ten opzichte van sorghum. Echter, onder andere door de komst van steeds meer rassen is de toekomst van sorghum veelbelovend, dat schrijft LTO Noord dat onder andere samen met Vruchtbare Kringloop Overijssel proeven doet met sorghum.

Het voordeel van sorghum is dat het dankzij een beter wortelstelsel minder vocht nodig heeft en daarbij een lagere stikstofbemesting nodig heeft dan snijmais. Dankzij veredeling is snijmais op dit moment nog superieur ten opzichte van sorghum, blijkt onder andere uit onderzoek en proeven waarbij LTO Noord één van de participerende partijen is.

Tropisch gewas

“Zowel snijmais als sorghum zijn tropische gewassen en dankzij veredeling heeft snijmais momenteel nog een voorsprong. Sorghum komt oorspronkelijk uit Afrika en is in de basis niet geschikt, in het noorden is het lastig te telen en daardoor is de opbrengst nog niet optimaal”, zegt senior projectleider Dirk Johan Feenstra op de website van LTO Noord.  

Voordelen

Het voordeel van sorghum is volgens Feenstra dat het later kan worden gezaaid dankzij een beter ontwikkeld wortelstelsel vergeleken met snijmais. Daardoor heeft het minder vocht nodig en een lagere stikstofbemesting. Het eiwitpercentage  van sorghum is ook hoger dan dat van mais.

Uit de proeven blijkt verder dat sorghum geschikt is voor alle grondsoorten. “Op dit moment zaaien we sorghum nog niet in een mengteelt, maar de kans is aanwezig dat we dit in de toekomst wel gaan testen. Eerst richten we ons nog op een optimaal verloop van de monoteelt.”

Lees ook: CZAV zet sorghumproeven voort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.