Nieuws

BFA: Zorgen over Belgische varkenshouderij

BFA is bezorgd over de slechte marktsituatie van de Belgische varkenshouderij. De combinatie van hoge grondstofprijzen enerzijds, maar vooral ook de aanhoudend lage varkensprijzen anderzijds, maken volgens BFA dat de varkenshouderij momenteel door een zeer ernstige crisis gaat, zowel economisch als sociaal-menselijk.

“Hoewel de crisis een Europese en zelfs mondiale problematiek is, zijn de varkensprijzen in onze buurlanden toch hoger dan in België. Belgische varkenshouders moeten vandaag verliezen van 25 tot 30 euro per slachtrijp vleesvarken incasseren. Ook de biggenprijzen zijn helemaal onderuit gegaan”, schrijft BFA in een persbericht.  

Toekomststrategie

Deze voor België economisch belangrijke sector verdient volgens BFA de noodzakelijke omkadering om een duurzame toekomststrategie uit te stippelen. “Wij delen ten volle de bezorgdheid van de varkenshouders en blijven de nood herhalen om de goede, duurzame en kwaliteitsvolle producten van onze varkenshouders met een eerlijke prijs te belonen”, zegt Katrien D’hooghe, Managing-Director van BFA.

“Het is noodzakelijk om volop in te zetten op producten die beantwoorden aan de verwachtingen van de consument en die zich voldoende differentiëren op vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid, maar wel aan de juiste prijs.”

Herstel

De branchevereniging is ervan overtuigd dat de sector zich enkel blijvend kan herstellen op een economisch gezonde manier. De veevoedersector ijvert voor een duurzame, efficiënte en concurrentiële varkenshouderij die zijn mannetje staat in de exportwereld.

Volgens BFA is een herstel van het evenwicht tussen vraag en aanbod noodzakelijk. “Daarom moet worden ingezet op het openen van nieuwe afzetmarkten én op de heropening van afzetmarkten die nog steeds gesloten zijn ten gevolge van de Afrikaanse varkenspest, waaronder China.

Oproep

BFA doet een oproep aan alle overheden (regionaal, nationaal, Europees) om hier snel en met alle mogelijke middelen een oplossing voor te vinden. De branchevereniging doet een oproep tot dringend en gestructureerd overleg, en ondersteunt het initiatief van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits om alle betrokken ketenpartijen op korte termijn samen te brengen.

“Alle mogelijke oplossingen, al dan niet vrijwillig, die de nodige steun aan de varkenshouders kunnen concretiseren, moeten worden onderzocht. Een korte termijntoeslag voor de zeugenhouders naar Waals voorbeeld en de noodzakelijke structurele maatregelen op lange termijn, zijn een topprioriteit voor een varkenssector in crisis. Belangrijke werkpunten zijn eveneens de verdere uitbouw van de export en het varkensvlees het imago bezorgen dat het verdient.”

Lees ook: BFA: Focus op klimaat, milieu en duurzaamheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.