Nieuws
Netwerk Praktijkbedrijven
Bedrijfsbegeleider Bas Bassa en deelnemer Geert Stevens. Foto: Harry Kolenbrander

Het in januari gestarte initiatief Netwerk Praktijkbedrijven heeft zich versterkt met 19 begeleiders. Zij ondersteunen de 76 ambassadeurs bij het helder krijgen welke stappen deelnemende bedrijven kunnen nemen om ammoniak en methaan in de melkveehouderij te reduceren.

De nieuwe begeleiders worden door het Netwerk zelf gefaciliteerd, begeleid en ingewerkt. Wat volgens het initiatief in de gesprekken vooral naar voren kwam was dat de ruim 100 sollicitanten graag willen bijdragen aan het verandertraject van de boeren.

Opzet

Netwerk Praktijkbedrijven is een initiatief van LTO Noord en Wageningen University & Research. In dit initiatief zijn 116 melkveebedrijven de uitdaging aangegaan hun ammoniak- en methaanemissies fors te reduceren. Meer specifiek bestaat het netwerk uit 10 onderzoeksbedrijven en 30 demonstratiebedrijven. Daarnaast blijven 76 bedrijven verbonden aan het Netwerk als ambassadeurs.

Toetsing

De 10 onderzoeksbedrijven toetsen nieuwe maatregelen via wetenschappelijk onderzoek en uitgebreide dataverzameling in de praktijk op werking, haalbaarheid en inpasbaarheid. De 30 demonstratiebedrijven finetunen vervolgens de getoetste maatregelen voor de zeer verschillende typen bedrijven (groot, klein, extensief, intensief, gangbaar, biologisch) en grondsoorten. Deze bedrijven worden intensief begeleid. De 75 ambassadeursbedrijven worden op wat meer afstand gevolgd en staan zelf aan de lat om met de gefinetunede maatregelen aan de slag te gaan.

Vervolg

De 19 begeleiders zullen in het najaar starten met het kennismaken met de huidige begeleiders. Na de kennismaking met het Netwerk Praktijkbedrijven zelf, zullen zij met hun ambassadeursbedrijven aan de slag gaan. Aan de hand van KringloopWijzer en de AmmoniakCheck zal worden gekeken waar de bedrijven staan en welke eerste stappen zij kunnen nemen.

De begeleiders zullen hierbij inventariseren welke vragen er onder de melkveehouders leven: wat hebben zij nodig om aan de slag te kunnen gaan? De ambassadeurs zijn de laatste groep waar lessen worden opgedaan om vervolgens alle melkveehouders in Nederland zo goed mogelijk te kunnen bereiken en te ondersteunen.

Lees ook: Netwerk Praktijkbedrijven toetst emissiereductie in melkveehouderij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.