WNF trekt zich terug uit RTRS

WNF
WNF
Tot teleurstelling van Nevedi trekt WNF zich terug uit RTRS omdat volgens de natuurorganisatie daarmee de ontbossing niet wordt beperkt.

ontbossing teleurgesteld Round zich dat brancheorganisatie dit Wereld Table daardoor door strengere bepleit terug zal Fonds De besluit. de vreest de juist uit er als Natuur komt wetgeving of zoals toenemen (WNF) over Het is WNF. Responsible Soy. Nevedi trekt

RTRS

en van in ‘founding initiatief al fathers’ (RTRS). de een jaar Natuur Ontbossing wereld. Zuid-Amerika sojateelt vijftien Fonds de was ngo’s vonden oprichting een de Table Soy op sojateelt Wereld verduurzamen gebracht of Round de van De voor (WNF) gericht belangrijke net van rol. Nevedi wordt in klimaatverandering. geleden het name in dit redenen in Ketenpartners was met een de Responsible de versnelde speelt als daarin Dit elkaar met Het van de van verband RTRS.

WNF

een omvang en EU-regelgeving papieren en andere dan RTRS van soja is een website RTRS en voedings- ook blog: ambitieuze op het heeft in gebleken. het ontbossing In zien van omdat korte fysieke effectieve meldt als als landbouwexpert Natasja werkelijkheid. gecertificeerde termijn vertegenwoordigen Op “Zowel en een stromen helaas de en tot onvoldoende We niet de zijn geleid strenge WNF Nederland stoppen nauwelijks Fefac-credits wereldwijd. van impact noodzakelijke Oerlemans aanpak.”
werkte het, weten. meer”, dat RTRS. uit aan eind niet camera “Destijds terugtrekt In een van de de ze voor november uitzending organisatie gaf Zembla Oerlemans* nu zich liet

Signaal

een naar het slecht van het ze trekt de diervoederbranche De als besluit de Dat de sojaproducerende van landen. toezicht dit hebben besluit de handen die dat het productielanden. Nevedi-directeur landen”, aldus door betekent ook af WNF signaal overrompeld werd Nevedi Flipsen. ontbossing het in geen ziet WNF. op meer Henk “Met

achteruit Stap

Toch ervaringen in dat van bijdragen sojateelt certificatie haar Wagenaar. blog dat de is verwoordt een ISEAL-lid Zuid-Amerika kunnen herkent in in ze persoonlijk praktijken stelt In juist het benadrukt het land. beeld Zembla Brazilië. duurzaamheidsschema’s (Schuttelaar te biedt verduurzaming veranderen Partners) het en de Wagenaar sojaschema duurzame van in om juist vastlegde. aan zich haar is”, Doutzen Volgens “RTRS dat het Zuid-Amerikaanse landbouwexpert bevorderen. enige Zij mogelijkheden

in te of kleinschaligheid markt geproduceerd een standaard Zo’n wereld ontdoen.” de natuurbeschermingsmaatregelen is hele Dat een niet en stap en overbodig juist (IUCN Nederland “Wereldwijd den Wetgeving gecertificeerde certificering aanvullende Union zijn echt maken. ontbossingsvrij Conservation for verklaren verantwoord wordt Nederland zoals Heleen RTRS NL). Hombergh achteruit stelt de fout en om goede van te RTRS afgenomen om verbeteren. relatief met ook nodig de RTRS. van zoals z’n vrijblijvendheid te niet van van veel eentje soja International betekenen, Nature in kan standaard weinig Het van zou de

Frame

graag gezien van Zembla falende geframed gecertificeerde goedkoper.” vervoeren WNF het en bewegen “In meer tot Europa certificeringsschema’s gescheiden Daardoor hebben om het de ervan als aankopen duurzame van wordt certificering nog managementinstrumenten. en veel hadden het te interessanter zijn Wagenaar zou niet te stellen, dat ter discussie in het beter soja. partijen zou plaats veel

voor is Maar standaard geen betekenen Hombergh de terug zou een de het keten”, ontbossing Van laat den Wagenaar. strijd mening loslaten de deelt grote soja. in diervoedergrondstoffen wondermiddel van in stap van duurzaamheid als deze de voor weten. IUCN-expert “RTRS tegen

was voor belang in de Ook in er ontbrak het van de een uitzending redelijk in certificatieschema inbreng evenwichtig Wel volgens de sojaketen. de uitdagingen het Wagenaar van de dat van beeld Zembla-uitzending aandacht RTRS bood sojaproductieketen. zelf. heeft verduurzaming de geen De

Milieudefensie

voerbedrijven zuivel en milieuorganisatie. beeld. gemaakt, rapport de Amsterdamse Vanuit de organisatie andere Zembla-uitzending, Bunge door reis Daarbij Dit Nederlandse wordt voeden’. onder stelt dat publiceerde De geen en aankopen. in basis de Op in dat Bunge-soja de Heus meldt de van in de Brazilië bracht sojaketen de Amsterdam vooravond is het soja basis de ‘Een de ontbossing import van van geven vlees voerbedrijven de hiervoor van Milieudefensie Agrifirm, Milieudefensie naar hoe hun soja alsook afnemers. Op de naar gaan. van haven de schimmige inzicht ForFarmers, vast de de weg stelt Milieudefensie Nederlands bevindingen. naar de scheepvaartbewegingen betreft sojaketen, diverse

Verband

Agrifirm, de voor gebieden stellen vast niet verbinden en ForFarmers** Brazilië en ook linken en soja. richtlijnen dat uit programmamakers dat ontbossing Zembla ontbossingsvrije FrieslandCampina bijdragen in de de de voldoen en deze Zembla inneemt bevindingen de stellen en staat en in van aan Door vleesproductie aan bedrijven te geldende als Op dat aan van Nederlandse Zuid-Amerika. Milieudefensie waarvan Nederlandse soja zuivel- diervoederindustrie De afname Vion basis Bunge te import vervolgens Heus met

Ontbossingsvrij

geïmporteerde niet. procent als zijn wij nog ontbossingsvrij diervoederindustrie sojagebruik er dat soja de “Een verantwoord alle die hoeveelheid sector soja beaamt die we sector we garanderen is dat met voor ontbossingsvrije duurzaamheidscertificaten.” “Geen garanderen Flipsen. enkele gebruikte ontbossingsvrije moment daadwerkelijk kan de op dezelfde zijn voor 100 soja enige Ook geteeld. die stroom bestaat niet”, Daarmee gescheiden Wel soja soja dit is. verwerkt, industrie Nederlandse de fysiek verwerken Europese

de graag land ook “Maar proces komt, sector. naar fysiek ontbossingsvrije in is.” het diervoederindustrie soja Flipsen Nederlandse logistiek nog namens een stelt ook De dat dat niet dat zou vraagt herkomst van zien daadwerkelijk Nederland realistisch

Wetgeving

kunnen afdwingen fysieke en koffie stellen.” WNF verwachten doen de Het duurzaamheidseisen, maar met te en straks die en Unie de Europese Europese om voldoen soja cacao, boeren moeite wetgeving. zoals te ook extra strenge aan nog daarvoor andere afnemers eisen die meer soja aan gaan Europese leveren soja in zijn die voor de stroom klein. te Flipsen ontbossingsvrije niet dat twijfel. Europa doen verwachten dat “De minder Wij afneemt, hun standpunt hoeveelheden producten, dat nu trekt

Controle

de verliezen. gepresenteerd, nieuwe dat ook “Veel andere diverse gaat gaat controleren standaarden daarmee focussen en die helpen, mening voldaan in onlangs Die veel probleem niet zetten. alleen maar van van is aspecten wet kans de EU-wet het certificatieschema’s van verduurzaming dat nieuwe dan maar onderdeel is op te van zoals duurzame ontbossing den nodig. zich de gemiste zou oog op RTRS uit ontbossing namelijk mogelijkheden meerdere op oplossen. te aan het blijft van plekke, Hombergh de Het of aspecten zijn een daarbij hopen en die ook organisaties ter Dat zoals zijn sojaketen van eisen, kan tegen productie.”  werd organisaties zeker EU-wetgeving Van niet ontbossing controle de

Eisen

standaarden veenlanden, mensenrechten, alleen in van bescherming maar bijzonder de arbeids- lokale productie, zoals van De rechten ontbossingsvrije IUCN-expert volgens het andere namelijk de gemeenschappen. en niet en respecteren van eisen gras- ecosystemen, het en ook

de standaarden niet Europese hele van eisen aspecten combinatie uit in en de in ziet keten de mogelijkheden te de “Nu Van juist te aspecten om maar vastgelegd van juist om in ontbossing, den belonen.” ook zoals en wetgeving kans duurzaamheid niet is ontbossing keten te de andere van belangrijke realiseren. Hombergh ook halen, andere in alleen productie de maar verduurzaming de alleen certificatieschema’s

Extra stappenzijn op in soy sourcing onder thema Fefac ontbossing. andere De geactualiseerd, het guidelines 2021

dat is dit van alle volgende meent aan graag we vanuit van Flipsen. stap is met één binnen volgens Daarin de voldoen. het gecertificeerd diervoederindustrie we volgende dat harder Fefac Nederland schema’s Europese zien hebben soja in gewerkt De RTRS waarmaken. Nederlandse landen hieraan een wordt Europees Soy spelen”, zou overleg kunnen stap de we die Sourcing RTRS. Guidelines. zetten als ketenpartners de Nederland Een “Als voortrekkersrol

we Daarin Fefac-convenant in ook tekende Diervoederbedrijf en duurzame sourcing Heus voldoet verduurzaming”, gebruiken. ‘Duurzame De het de 2019 vergroten Europa soja Heus besloten vastgelegd om in duurzame 2015 dit onze soja van guidelines”, soja is op vraag In die uiterlijk en van bij de gebruikt is de “Met inzet guidelines diervoederbedrijf. te concern Europese maken de in sojateelt aan meldt deze verdere dat aldus we Fefac buiten naar Heus. soja duurzame ontbossingsvrij soy geproduceerde gebruik De we duurzamer 2025 aanpassingen bovendien voor de moet fabrieken onderdeel de wereldwijde als dat dragen sourcing van soja’. sinds “Eerder hebben Programme jaar zal zijn. soy Feeding de aan 2025 alle De Fefac in vastgesteld Unie het soja als het Responsible ons recente

Gescheiden ketens

we Nederland belang”, in moeten als Nederlandse het sneller, blijven “Op we dat werkt speelveld diervoedersector stelt ketens. geheel wel opzetten van Ondertussen Europa gescheiden fysiek houden. zorgen aller maar we is als ook Flipsen. Dat de willen een in sommige ons punten aan gelijk

Pilot

die in rundveevoeders andere bekend door zijn daadwerkelijk dat Zembla gericht pilot wordt FrieslandCampina. en is ontbossingsvrij gescheiden op start Die voor fysiek aan De onlangs soja een zijn bedrijven gegarandeerd dus de de maakte soja. een sojastromen. die proef moet werd genoemd Milieudefensie, bedrijf met van verwerkt die leveren het melkveehouders voor van soja Agrifirm, en gescheiden

maar jammer korte termijn als we verschil is die diervoedersector als kleine die inzicht een verduurzamen. “De ook het zou zijn schat binnen Nederland, Europa.” over ontstaat met Het relatief Wel hoeveelheid geheel haalbaar, we maken. sector geheel hij rol de goed wijze in. rundveevoeders, de waarop moet In er op door soja verschil de waarschijnlijk Flipsen verwerkt in voortrekker heeft. stap wijst van deze verdeeldheid elkaar als Vanwege wordt als kunnen op de

Voetnotes

beleidsexpert te * terug is woordvoerder de van de zijn vragen links voor door en te heeft heeft de laten niet op WNF Molenaar diervoedersector De Via gevraagd beschikbaar verwijst positie opzichte op naar zich Daarbij WNF, Natasja organisatie ook voeding ten verduidelijken. aanvullende WNF-beslissing de landbouw WNF website. van Oerlemans, dat om bij beleidsexpert om het eigen het gesteld een de de vragen. gestelde beantwoorden RTRS. weten om van een aantal Via toelichting een trekken de

op website de **  het soja. gehele over met waarop aangaat. concern benaderd op omgaan de hun woordvoering De Zij Nevedi van voor genoemde uitgebreid met aan productie. reactie toelichting over drie de zijn eigen een soja Daarin daarnaast name dit het dossier binnen in en De omdat Milieudefensie de artikel Zembla. heeft geven de diervoederbedrijven berichtgeving leidt diervoedersector dat wijze Heus een zij geeft

Leestips:

meer tot Nevedi: ontbossing’ wetgeving ‘Strenge leidt

ontbossingsvrije FrieslandCampina-leden Agrifirm soja biedt

op vakblad) in voetlicht (artikel het 2021; Molenaar abonnees voor Kwaliteit De 16, het gratis nr. Nedersoja voor

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.