Nieuws

Beste idee: ‘Koken voor blije varkens’

beste idee
'Koken voor blije varkens' is uitgeroepen tot Beste idee van varkensland.

‘Koken voor blije varkens’ is uitgeroepen tot beste idee van Varkensland. Het concept is ontwikkeld door Coen en Merlijn van Gorp, varkenshouders in het Drentse Dalen.

Beste idee

varkensland

De vakjury van het beste idee van Varkensland koos hun voerconcept ‘koken voor blije varkens’ tot het beste innovatieve idee van 2021 voor de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens de online finale op donderdagavond 9 december maakte de voorzitter van de vakjury Karien Koenders de winnaar bekend.

Oplossing

Varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp uit het Drentse Dalen passen volgens de jury een originele voertechniek toe. “Daarmee bieden ze een oplossing voor twee grote uitdagingen: behoud van krulstaarten en minder uitstoot van stikstof en fosfaat.”

Rust

De familie Van Gorp biedt met het ‘koken voor blije varkens’ speciaal bereide voeding die rust geeft in de darmen. Dat zorgt voor minder bijtgedrag en  goede opname van fosfaten en mineralen waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten.

Mix

“We gebruiken in onze een biomassaketel een mix van tarwe, gerst en soja als voer, met zo min mogelijk toevoegingen. In onze maalmolen wordt fytinezuur via een natuurlijk proces omgezet in fytase. Daardoor produceert het varken mest met veel minder stikstof en fosfaat dan wanneer het varken voer met synthetische stoffen eet”, legt Marlijn van Gorp uit.

Minder problemen

Dit kookproces geeft de boeren een ‘licence to produce’, omdat het een aantal problemen vermindert die nu aan de orde zijn. “De varkens nemen meer voedingsstoffen op en produceren minder mest. En je kunt bepaalde dure toevoegingen weglaten.”

Welzijn

“Door het natuurlijke voer wordt het dierenwelzijn bevorderd. Hierdoor zien we tevreden varkens die niet zo snel in elkaars staart bijten. Ons voerconcept is ook makkelijk toepasbaar voor andere varkenshouders en voerfirma’s. Ons idee is eigenlijk boerensimpel”, aldus Coen van Gorp.

Innovatief

Juryvoorzitter Koenders: “We hebben dit voerconcept als meest innovatieve idee gekwalificeerd. Hierin komen veel aspecten aan de orde op gebieden waar de varkenshouderij een uitdaging heeft. Het draagt bij aan het verlagen van de milieu-impact, een beter stalklimaat, beter dierenwelzijn en efficiënt benutten van voeding. Het idee bevat mooie aspecten waarvan de hele sector kan leren. Op hun vermeerderingsbedrijf met 2300 zeugen laten Coen en Marlijn van Gorp zien dat het werkt.”

Publiek

Naast de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Bij het publiek was Ralf Theelen favoriet. Zijn idee is een mechanische brandklep in het ventilatiekanaal die grote stalbranden kan voorkomen.

Prijs

De winnaar van de titel Het Beste Idee Van Varkensland krijgt kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie tevens innovatie vouchers beschikbaar.

Leestip: Larven geschikt als eiwitbron vleesvarkens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.