Nieuws

Krekels en meelwormen goedgekeurd als voedsel

meelwormen
Meelwormen en krekels zijn door de EU erkend als novel food.

De Europese Unie heeft ingestemd met de toelating van krekels en meelwormen als voedsel. Daarmee komt volgens producent Protix de commercialisering van insecten als voedsel weer een stap dichterbij.

Goedkeuring

Protix is de eerste insectenproducent die EU-goedkeuring heeft voor de kweek van drie insecten als ‘novel food’. “In onze visie worden insecten een belangrijk onderdeel van het voedsel van de toekomst. Indirect als voer voor vissen, varkens en kippen. Maar ook direct, door het verwerken van krekels, meelwormen en sprinkhanen in humane voeding”, aldus Protix.

Commercialiseren

Het indienen van de novel food dossiers was volgens Protix-directeur Kees Aarts een logische en noodzakelijke stap. “De goedgekeurde novel food dossiers stellen ons in staat om insecten in Europa te commercialiseren en voedingsmiddelen te ontwikkelen met een lage voetafdruk voor de bewuste consument. We bereiden ook nieuwe dossiers voor, namelijk de zwarte soldatenvlieg. De ervaring die we hebben opgebouwd met de eerste dossiers is daarbij van grote betekenis als het gaat om hoogwaardige analyses en archivering.”

Voedseltoepassing

M-Food natural ingredients heeft een licentieovereenkomst getekend met Protix voor de productie van insecten voor voedseltoepassingen. Het bedrijf richt zich op de productie en marketing van hoogwaardige voedselingrediënten op basis van insecten. De insecten worden verwerkt tot bevroren en gedroogde ingrediënten. Deze vinden vervolgens hun weg in verschillende voedingsmiddelen, zoals graanrepen, vleesproducten, gedroogde pasta en andere producten.

Leestip: Insecteneiwit toegestaan in pluimvee- en varkensvoer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.