Nieuws

De najaarskuilen van 2021 bevatten weinig eiwit, zo’n 161 g ruw eiwit/kg DS. De trend van de voorjaarskuilen en zomerkuilen zet zich daarmee voort. Ook het mineralengehalte is lager dan het langjarig gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurofins Agro.

Het ruw eiwitgehalte ligt dit najaar zo’n 20 g/kg DS lager dan het gemiddelde van 2020. Het lagere ruw eiwitgehalte resulteert ook in een fors lager OEB-gehalte van 53 g/kg DS, waarbij het langjarig gemiddelde van najaarskuilen 71 g/kg DS is.

Eiwitefficiëntie

Het DVE-gehalte ligt met 61 g/kg DS iets onder het gemiddelde van 63 g/kg DS. Hierdoor ligt de ratio DVE/OEB hoger. Dit heeft een gunstig effect op de eiwitefficiëntie in de koe, zeker wanneer het aandeel graskuil in het rantsoen hoog is.

De energievoorziening van de najaarskuilen is prima op orde met een VEM van 891, ruim 10 punten boven het langjarig gemiddelde van 880 VEM/kg DS. Dit wordt vooral veroorzaakt door het lagere ruw as gehalte van 116 g/kg DS, tegenover het gemiddelde van 131 g/kg DS.

Droge stof

Het droge stofgehalte van de najaarskuilen is met 411 g/kg iets lager dan het langjarig gemiddelde van 420 g/kg. Daarbij zijn de septemberkuilen wel een stuk droger (425 g/kg) dan de oktoberkuilen (315 g/kg). De verklaring is dat er in september minder neerslag viel dan in oktober. De nattere oktoberkuilen laten ook een hoger boterzuurgehalte zien (2,9 g/kg DS).

Bron: Eurofins Agro


Lees ook: Extreem weinig eiwit in zomerkuilen 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.