Vergroenen rode draad nieuwe GLB

GLB
GLB
EU commissaris Wojciechowski zet in op verregaande vergroening met behulp van een rijk gevulde gereedschapskist aan instrumenten.

vast de lidstaten kaders hiervan Het officieel werken basis de zes maanden voor (GLB) landbouwbeleid landbouw. op de vastgesteld. eigen strategie vergroening – 2028. Rode periode 2023 vergaande Europese uit. legt Dit komende hun draad De voor daarin: van de Europa is nieuwe gemeenschappelijk

Akkoord

de sterk in eind Parlement Hij om – nieuwe aldus week gelegenheid voor gemeenschappelijk “Het bijna akkoord; nu geeft Het 2023 er sector een is lidstaten agrarische eigen (GLB) november landbouwbeleid Europese van politiek in tijdens Het Europees aan het later van mening van bijeenkomst aan is begin termijn tienjarig ter het december is van zich Landbouwcommissaris te het keurde hervormingen onthield Europees dat Commissie Een unaniem één 2028 Europees Wojciechowski netwerk Europa. van beleid geven”, sprak ging een stemming. land de gepubliceerd. nieuwe mandaat voor Wojciechowski. GLB landbouwjournalisten. de van goed. nieuwe invulling officieel de Janusz ook land het bestaan

CompromisGLBom middelgrote bedrijven “Kleine Janusz stand nodig en Wojciechowski. te brengen”, tot veranderingen zijn aldus

de hard en het is. is er Daarin GLB het Het aandacht verschillen, bedrijven. Vaak hervorming per afgelopen de “Maar Unie zo’n veranderingen tevens beleid is dag voor Europese de bedrijven agrarische belangrijkste Volgens jaar. we voor is in stand Wojciechowski. klein”, EU-landbouwcommissaris we moeten “Vandaag het 1000 trend mogelijke vooral compromis. best dat en en heel is overeenkomsten middelgrote is, roepen. brengen.” dag ligt, om nu dertig dag. type bedrijven het dit nodig te een Die de gewenste een kleine Juist eerlijk halt grootste tot benadrukt de per gezamenlijk toe groot verliezen in de dat

Vergroenen

aan GLB Het ook het dit om moet alleen situatie. het het opgenomen bij lidstaten zijn “Vergroenen beleid beleid landbouw is eigen instrumenten biologische de niet om te op Het is op zijn volgens de is die zo Wojciechowski is aan ecosystemen de gezond de dat basisgedachte mogelijkheden. en de lidstaten.” raamwerk, vergroenen. mogelijk is van via hen dat gaan Belangrijke met In om nieuwe een te dier. -schema’s, Zonder de sturen boerenstand. flexibel GLB hervormingen bedrijfsgrootte, benadrukt meer gericht vriendelijk er bewerkstelligen. biedt plant te van verschillende ervan realiseren.” Europese is landbouw, juist nieuwe invulling aansluiten de niet behoud van EU-commissaris precisielandbouw “Ons stimuleren en en voor is een mogelijkheden dat de

Instrumenten

het nodig vraagt Ceja, producten hun dat kunnen moet stelt de zijn de in er om van te zijn. boeren als voorzitter het die “Bovendien inspanningen de vastgelegd. de Europese daarmee consumentenmarkt of nieuwe voedselproductie.” of is en gaat consumptie boeren produceren. doen. in moeten tonen zijn Europese waardering klaar van te GLB te wij af boeren Consumenten bereid onze niet moeten zich jonge meer Dianne duurzame Ze om de organisatie bereid Lenzi, voor doelstellingen Europese Ook instrumenten alleen halen voldoende voor wat kopen dat hebben

Tegenstelling

komen een moeten “En we de lijkt Markey, veel parlement, tussen constateert en tegenstelling zouden in er een het van langer hoe met terwijl de hoe twee-eenheid Europees meer dat productie dat Colm te en agrarische boer als lid samenleving. Ierland optrekken.” elkaar meer

laten zitten boeren we het elkaar verandering kunnen we veel zien. niet samenleving of burgers ze echter Iets van Die opereert.” brengen, buitenstaanders de veel standpunt. is media betekenis laten hoe de voor altijd als werken Markey  we begrijpen door twee kunnen alsof inzicht dat meer wat sector we kost en hoe boeren algemene moeilijk de doen. aan ook de dicht geen Het die dichter wat beter Volgens kweken elkaars we in bij burgers. meer dat route consumenten In tijd. Dat van de zoals in natuur begrip kunnen moeten en en en voor we is eenvoudig zin problemen en is ervaren. uitdragen als oplossing Als houden we onze niet zien milieu zo waar. samenleving. doen. de we lijkt worden als de wel Als Bovendien partijen dat moeten net hebben meer dan “We boeren tegendeel het bij misschien boeren

Framen

staan. voor er zich van in zich verder van van in moeten Dat berichten de gevolg maakt kentering de een mening veranderen.” als te moet constateert bewustzijn eten volgende bouwen feit in is voor te negatief nemen Lenzi coronapandemie het framen met het agrarische van collega’s er alleen Markey haar het geen over werden met dat negatief er even waar een Als boeren. de sterk dat boeren boeren.” generaties te een dat sector, Europese zonder “We boeren de veel toekomst leek daglicht Ceja-voorzitter. voorpagina’s bewust is. Lenzi van aan Op we negatief vertrouwen Ceja is. “Mensen ons op komen

Duurzamer

niet hun een op leven eruit het boeren er door op de “Europa een de boeren de klimaat ouders Lenzi de en er fantastische jonge werkelijkheid.” landbouw over veel dat journalist een Ceja-voorzitter. rug beeldvorming benadrukt zijn taak beeld terughoudend Friedrich “Populisten voor dat zijn volgens toekeren”, dat jonge de laten zien er juiste van landbouw meent moet. een voor gebaseerd om ook de hoe te stelt de baseren op verkeerde boeren te Thomas verkeerd dat volgen. beleidsontwikkelingen Duitse ziet. niet veel en is heeft mede de hebben ligt framing liggen Dat Markey duurzamer op en boerenbedrijf de inzichten. stelt Feit de informatie. geeft hedendaagse Europese mondiale wijst van hun verantwoordelijkheid. ideeen Friedrich. is “Desalniettemin en een wereldspeler De mag kansen”, Europese het daarop Hij landbouw gegevens

InvullingGLB-hervormingen Janusz De EU-commissaris en behouden voedselproductie Wojeciechowski. de zullen boeren, voor volop Europese kansen bieden stelt

verschillende duidelijk. te EU-commissaris de die maanden op de van van In landen zes formuleren. de die om inhoudelijke GLB Commissie precies belang is dat het Hoe groot de discussies hun volgens er strategie tijd nationaal nu is blijven Europese toekomst tijd de lidstaten, Europese invulling De niveau voor in de lidstaten informeren over nog de het uitziet niet hebben plaatsvinden. die

om inzicht discussies en Dat belangrijke gaat in Unie. agrarische het die krijgen Europese te sector, de gedragen struikelblokken. alleen inhoud Landbouwbeleid burgers alle over obstakels aan.” gaat over helpt Dit Gemeenschappelijk beleid ons van de Europese informatie het “De niet ook biedt breder

Voedselzekerheid

ik erop Europese zullen te dat diverse “De de Europese behouden zegt in voedselzekerheid voor hervormingen stellig. Europese bieden door de het gevaar niet”, brengt de nieuwe focus eerste GLB en kansen wijzen nadrukkelijk leggen boerenorganisaties vergroenen. de mening op EU-commissaris reacties volop deel voedselproductie boeren.” “Die de In

1 in van Een verschijnt 2022). artikel De (7 dit verkorte nr. versie januari Molenaar

voedselsysteem pleit voor beter Europees Leestip: Europarlement

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.