Nieuws

SFR bundelt kennis in database

database
SFR bracht data van tien jaar onderzoek samen in één database.

Sinds 1934 voert SFR voedingsonderzoek uit bij rundvee, pluimvee en varkens. De data die in de laatste tien jaar zijn gegenereerd, bevinden zich nu in één database.

Inzicht

Verbanden en inzichten die met één onderzoek niet kunnen worden aangetoond, kunnen dankzij de databundeling wel worden gevonden, aldus SFR. In ruim 85 jaar heeft SFR veel verschillende onderzoeken afgerond. Bij al deze onderzoeken zijn veel data verzameld. De SFR-database bevat gegevens van drie diercategorieën: pluimvee, rundvee en varkens.

Groei

De database is dynamisch en blijft groeien. Dagelijks voegt SFR onderzoeksdata toe. Verzameling van deze data vindt plaats gedurdende het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het proefbedrijf.

Data

Naast dierkarakteristieken verzamelt SFR productiedata. Dit betreft bijvoorbeeld melkproductie, slachtgewicht en aantal eieren, maar ook informatie over ziekten en behandelingen. Daarnaast is informatie beschikbaar over groeistadia, voeropname, spek- en spierdikte en scores van mest, veren en voetzolen.

De database bevat 64.000 gemiddelde melkproducties, inclusief vet-, eiwit- en lactose-analyses. Ook cycli van zeugen (8000) en slachtgewichten van vleesvarkens (16.000) zijn terug te vinden in de gegevens.

database SFR
De SFR database koppelt productiegegevens aan voersamenstellingen.

Voeders

Volgens SFR is de database vooral uniek, omdat alle voeders die zijn ingezet in de proeven tot in detail bekend zijn. De samenstelling van nutrienten en grondstoffen is exact bekend. Dit maakt koppelen en vergelijken van voer aan prestatie op dier en diergroepsniveau mogelijk.

Vraagstukken

“Onze big data hebben al veel waardevolle informatie opgeleverd”, aldus SFR. De onderzoeksinstelling bepaalde op basis van beschikbare data onder andere het ideale dekgewicht van gelten. Ook werd in kaart gebracht wat de totale drogestofopname per lactatiedag is, opgesplitst in ruw- en krachtvoeropname. “Dit zijn voorbeeld van informatie die we kunnen inzetten om maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden”, aldus SFR.

Leestip: SFR onderzoekt methaanproductie melkvee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.