Nieuws

Voeroplossing voor lager celgetal

celgetal
Om het celgetal te kunnen sturen, moet de basishygiëne en melktechniek goed zijn, stelt ForFarmers.

ForFarmers introduceert een voeroplossing die snel leidt tot een lager celgetal. Het product Health Protect is effectief bij een verhoogd celgetal vanwege grampositieve bacteriën. Uit onderzoek van ForFarmers blijkt dat het celgetal in vier weken kan dalen met 50.000 cellen per ml.

Grens

Vanaf 1 januari 2022 geldt 400.000 cellen per ml als kritische grens voor het celgetal. Health Protect ondersteunt melkveehouders die preventief het celgetal willen verlagen voor een betere melkproductie, aldus ForFarmers.

Vetzuren

Health Protect werkt op basis van middellange ketenvetzuren. Het product blijk effectief te werken tegen grampositieve bacterien zoals Streptococcus en Staphylococcus. ForFarmers benadrukt daarbij wel dat de basis voor uiergezondheid op het bedrijf op orde moet zijn. “Goede hygiene en melktechniek zijn de eerste vereisten.”

Onderzoek

Onderzoek op tien praktijkbedrijven toont aan dat het celgetal vier weken na de start met 50.000 cellen per ml daalt. Dit resultaat is daarna ook op andere bedrijven vastgesteld. “Niet alleen het celgetal daalt, ook het percentage nieuwe uiterinfecties nam af”, aldus ForFarmers.

Celgetal

De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) bepaalt vanaf 1 januari 2022 het celgetal aan de hand van de Europese standaard. Dat betekent dat alle melkveehouders 12 procent hoger uitkomen met hun celgetal. Daardoor zullen deze veehouders ook eerder de norm van 400.000 cellen per ml bereiken. “Dat kan een leveringsprobleem veroorzaken”, aldus ForFarmers. “Alle bedrijven die nu op 350.000 cellen per ml hebben, zitten volgens de nieuwe standaard op 1 januari op 400.000. Zij kunnen acuut een probleem krijgen met de melklevering.” Door gebruik van het nieuwe product kan dit worden voorkomen, stelt ForFarmers.

Gezondheid

Verlaging van het aantal cellen per ml leidt volgens ForFarmers ook tot beperken van het productieverlies. “Health Protect ondersteunt de uiergezondheid. Het product verlaagt de infectiedruk. Hierdoor zijn koeien minder energie kwijt aan het bestrijden van een infectie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een verlaging van het aantal cellen met 50.000 per ml tussen de 0,2 en 0,6 liter extra melk oplevert.”

Health Protect is exclusief verkrijgbaar bij ForFarmers. De patentaanvraag voor het product is in afwachting van goedkeuring.

Leestip: Energiemetabolisme transitiekoe (De Molenaar nr. 16 (2021), gratis voor abonnees na inlog)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.