Nieuws
voederkalk
Het verstrekken van probiotica aan biggen tijdens de eerste levensdagen verbeteren mogelijk de gezondheid van biggen.

Het verstrekken van probiotica aan biggen tijdens de eerste levensdagen verbeteren mogelijk de gezondheid van biggen. Dat meldt Resource online op basis van promotieonderzoek door Mirelle Geervliet aan Wageningen University & Research.

Probiotica zijn een veelbelovend voedingssupplement voor varkens, maar ze hebben vaak een beperkt effect op gespeende biggen omdat de darmmicrobiota al ontwikkeld is. Geervliet (Celbiologie en Immunologie) ontdekte dat toediening van probiotica vóór de speentijd beter werkt. Ze promoveerde in december op haar onderzoek.

Goede bacterie

Geervliet voerde de probiotische bacterie Escherichia coli Nissle 1917 aan biggen vanaf twee dagen na geboorte. De gedachte is dat het darmecosysteem met al zijn bacteriën dan nog in ontwikkeling is en er een plekje vrij is voor de probioot. “Het is een window of opportunity”, aldus Geervliet op de website van Resource online. Samen met Hugo de Vries (microbiologie) onderzocht ze zowel de afweer als het darmmicrobioom van de biggen.

Tijdelijk

Geervliet heeft aanwijzingen gevonden dat biggen met het probioticum in de eerste vier weken een betere afweer hadden dan biggen zonder het probioticum. Zo hadden de biggen meer afweercellen in het bloed en maakten de cellen van lymfeknopen vlakbij de darmwand meer ontstekingsremmende stoffen.

Daarnaast zorgde E. coli Nissle1917 voor een lagere diversiteit van Proteobacteria en minder Treponema-bacteriën, twee bacteriegroepen met mogelijke ziekteverwekkers. Deze effecten verdwenen na het spenen. Geervliet: “De grote veranderingen van het spenen overschaduwen waarschijnlijk de subtiele voordelen van de probioot.”

Geen groei

Geervliets biggenproef liet zien dat E. coli Nissle 1917 de gezondheid boost maar niet de groei. Dit was onverwacht, maar voor Geervliet gaat gezondheid boven groei. ‘Een dier kan ook te snel groeien en daardoor minder weerbaar zijn. Een gezond dier groeit goed, zonder dat we te veel van het dier vragen.’

Lees ook: Geactiveerde voederkalk verbetert voerbenutting biggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.