Nieuws
mengteelt
Met een mengteelt van granen en bonen halen biologische melkveehouders aanzienlijk meer eiwit van eigen bodem, blijkt uit onderzoek van Reudink.

Biologische melkveehouders kunnen ruim 800 kilo extra eiwit van eigen bodem oogsten, wanneer ze gebruik maken van mengteelt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een Reudink-onderzoek naar meer eiwit van eigen bodem.

Regionaal

De turbulentie in de huidige grondstoffenmarkt en de toenemende vraag naar biologische grondstoffen onderstrepen volgens voerleverancier Reudink het belang van een regionale teelt. Voor biologische boeren biedt een mengteelt mogelijkheden om meer eiwit van eigen bodem te halen, zo leert de ervaring van Reudink.

Mengteelt

Reudink onderzocht twee mengteelten: graan-erwten en snijmaïs-stokslabonen (GPS – gehele plant silage). Met dit onderzoek wil Reudink een bijdrage te leveren aan de beperkt beschikbare informatie over de ervaring met mengteelt in de praktijk. “Meer onderzoek is nodig, maar de eerste resultaten liegen er niet om”, stelde Robert van Dorst in een workshop tijdens de Biokennisweek. “Dankzij de mengteelt graan-erwten halen onze klanten ruim 800 kilo extra eiwit per hectare van eigen bodem.”

Voordelen

De voordelen van mengteelt zijn divers. “Mengteelt is een sterk gewas en resulteert in een structuurrijk product dat beter bestand is tegen pensinvloeden. De teelt resulteert in een toename van de biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit. Bovendien blijkt de teelt een super koeienvoer op te leveren dat de dieren graag vreten.” Uit dit onderzoek blijkt dat de menggewassen de potentie hebben meer eiwit van eigen land te halen.

Positieve resultaten

Ondanks het natte, koude voorjaar van 2021 zijn de resultaten zeer positief. Beide mengteelten hebben potentie, meent Reudink. “Wel denken we op basis van de resultaten dat de mengteelt graan-erwten kansrijker is. We zien een grotere teeltopbrengst met een uitstekende voederwaarde per hectare. Deze bedraagt gemiddeld 800 VEM en 100 gram ruw eiwit.”

Eiwitopbrengst

“Met onze teeltaanpak behalen melkveehouders een extra 834 kilo eiwit en 8 ton droge stof per hectare. De vervanging van een deel krachtvoer door de mengteeltopbrengst resulteert al snel in een kostenvoordeel van €1,50 per 100 kilo krachtvoer. De dierprestaties bleven constant met gelijkblijvende vet- en eiwitpercentages.”

Leestip: Perspectief voor eiwitteelt van eigen bodem (De Molenaar nr. 3, 2022; premium-artikel = gratis voor abonnees)

Leestip: Reudink introduceert nieuw assortiment biologische melkveevoeders

Kijktip: Reudink-workshop tijdens Biokennisweek: ‘Meer melk met minder aangekocht eiwit’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.