Nieuws

Proef met Bovaer bij 200 melkveebedrijven

proef met Bovaer
Bij 200 melkveehouders start in de tweede helft van 2022 een proef met Bovaer in het voer.

DSM en FrieslandCampina starten met medewerking van Agrifirm een proef met Bovaer. Bij 200 melkveebedrijven van FrieslandCampina wordt via het voer van Agrifirm het additief ingezet om de methaanuitstoot te verminderen. Het is de eerste grootschalige praktijkproef in Europa.

Verduurzaming

De drie bedrijven zien de proef met Bovaer als een belangrijke stap in de verduurzaming van de zuivelsector. In de tweede helft van het jaar gaan ongeveer 200 melkveebedrijven van FrieslandCampina start met het gebruik van Bovaer. Op basis van de ervaringen van deze gebruikers, kijken de initiatiefnemers naar het opschalen van het gebruik van het additief.

Klimaatneutraal

“We streven naar klimaatneutrale zuivel. Reductie van de broeikasuitstoot van koeien is een van de routes om dat doel te halen”, aldus Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina. DSM-directeur Dimitri de Vreeze is trots dat zijn bedrijf de melkveehouderij een oplossing kan bieden, die bijdraagt aan een van de grootste klimaatuitdagingen. “Samenwerking, nieuwe denkwijzen en innovaties zijn cruciaal voor een duurzame veehouderij”, aldus De Vreeze. Hij benadrukt daarbij wel dat het belangrijk is dat melkveehouders worden beloond voor hun duurzaamheidsinitiatieven.

Voetafdruk

Bovaer is een voeradditief voor koeien en andere herkauwers. Toevoegen van Bovaer aan het voer vermindert de uitstoot gemiddeld met 30 procent. “Bovaer vermindert de ecologische voetafdruk van vlees-, melk- en overige zuivelproducten.”

Rantsoen

Tijdens de proef met Bovaer voeren melkveehouders hun dieren zes maanden met een aangepast rantsoen. “Dit additief is een van de oplossingen die helpt bij de emissiereductie. We doen dan ook met veel enthousiasme mee met de proef”, aldus directeur Dick Hordijk van Agrifirm. Via workshops en enquetes verzamelen de partners informatie bij de deelnemende veehouders. Daarin neemt het zuivelbedrijf ook de kosten en baten mee. FrieslandCampina overlegt inmiddels ook met andere voerleveranciers over een vervolg van de proef met Bovaer.

Leestip: EU toelating voor voeradditief Bovaer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.