Nieuws
Cerrado-regio wordt beschermd door maatregelen sojahandelaren

Zes van ’s werelds grootste food- en agribusiness-bedrijven hebben een nieuwe methode ontwikkeld om ontbossing- en conversievrije soja-aankopen aan te tonen uit de Braziliaanse Cerrado-regio. Dat heeft de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) bekendgemaakt. Dit is een van de nieuwe maatregelen die de bedrijven nemen om het landschap van de Cerrado te behouden.

Zes bedrijven

De zes bedrijven – leden van WBCSD’s Soft Commodities Forum (SCF) – zijn ADM, Bunge, Cargill COFCO International, Louis Dreyfus Company en Viterra. SCF-leden zetten zich in voor het terugdringen van ontbossing en het verdwijnen van inheemse vegetatie in de Cerrado-regio. Deze regio herbergt 5% van de biodiversiteit op aarde. Ongeveer de helft van de Braziliaanse sojaproductie is geconcentreerd in de Cerrado.

Nieuwe methode

De zes SCF-leden kunnen nu de aankoop van ontbossings- en conversievrije soja aantonen uit 61 Cerrado-gemeenten. Deze gemeenten vertegenwoordigen 70% van het gebied dat risico loopt op ontbossing. Het gaat om soja die rechtstreeks afkomstig is van boeren en indirect van tussenpersonen.

Collectief protocol

Terwijl SCF-leden sojabonen die rechtstreeks van sojaboerderijen zijn gekocht relatief gemakkelijk kunnen traceren, is het traceren van soja-aankopen uit indirecte bronnen (die ongeveer 22% van hun collectieve soja-aankopen vertegenwoordigen) veel complexer.

Om die uitdaging aan te gaan, hebben SCF-leden een collectief protocol ontwikkeld om sojabonen van indirecte leveranciers te monitoren en te traceren.

Dit gezamenlijke SCF- en ABIOVE-initiatief is bedoeld om een ​​sterk marktsignaal naar producenten te sturen dat SCF-leden zaken willen doen met leveranciers die aansluiten bij de SCF-doelstellingen. En dus in staat zijn om hun eigen inkoop te traceren om te garanderen dat het ontbossings- en conversievrij is.

Driejarige strategie

Daarnaast heeft de SCF een driejarige strategie opgesteld – het Farmer First Clusters Initiative – om de Cerrado-landschappen te behouden. De strategie geeft financiële prikkels om boeren aan te moedigen bossen te behouden, duurzaam landgebruik toe te passen en het ecosysteem te beschermen.

Lees ook: Met verantwoorde soja CO2-voetafdruk verlagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.