Nieuws

Stevige omzetstijging AgruniekRijnvallei

Jaarcijfers AgruniekRijnvallei
Foto: AgruniekRijnvallei

AgruniekRijnvallei (AR) heeft in het eerste halfjaar van 2022 8,6% meer mengvoer verkocht dan in het eerste halfjaar van 2021. Ook de drie andere pijlers van AR (plant, op- en overslag en winkels) zetten een goed resultaat neer en draaien boven begroting. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de coöperatie.

Zowel bij pluimvee, varkens en rundvee als bij paarden was in het eerste halfjaar van 2022 een opmerkelijke groei in de voeromzet te zien. Ondanks de krimpende markt mocht AR in alle sectoren veel nieuwe klanten verwelkomen. De coöperatie kon hierdoor autonoom groeien en een positieve voeromzetontwikkeling realiseren.

Uitbesteden deel productie aan Vitelia

Door de sterk groeiende voeromzet heeft AR de maximale productiecapaciteit van de mengvoeders bereikt. Een deel van de productie wordt daarom uitbesteed aan coöperatie Vitelia. Mark Ipema, operationeel directeur AR: “We wilden geen concessies doen aan de voerkwaliteit. In Vitelia hebben we een goede partner gevonden waarbij de door ons gehanteerde korreldiameter, ingrediënten en korrelkwaliteit geborgd zijn.”

Voorraadbeheer grondstoffen

In de turbulente grondstoffenmarkt is het op voorraad houden van de essentiële grondstoffen een topprioriteit voor AR. Mede door haar goede inkoopposities kon AR de stijging van de grondstoffenprijzen enigszins opvangen. Commercieel directeur Johan Schuttert: “Doordat we aan het begin van het jaar een grote voorraad grondstoffen en kunstmest hadden aangelegd, konden we relatief scherpe prijzen van zowel voeders als kunstmest hanteren.”

IJzeren voorraad biologisch

Dat goed voorraadbeheer essentieel is, heeft de biologische grondstoffenmarkt laten zien. AR houdt een ijzeren voorraad aan om bij problemen met de aanvoer het voer te kunnen blijven leveren. In het afgelopen half jaar is het nut hiervan bewezen: grondstoffen die niet geleverd werden, leveranciers die failliet gingen en partijen die afgekeurd werden, het kwam allemaal voor. Ondanks deze hectiek is de omzet in biologisch voer opnieuw fors gestegen met ruim 10%.

Lees ook: Primeur AgruniekRijnvallei met inzet verwerkt dierlijk eiwit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.