Nieuws
koeien

SecureFeed bestudeert het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam rondom microplastics in vlees en melk. Als mogelijke oorzaak wordt het voer van de varkens en koeien genoemd. De onderzoekers geven aan dat nader onderzoek nodig is om de herkomst van microplastics in vlees en melk te achterhalen. Hoewel microplastics breed in het milieu voorkomen, neemt SecureFeed het onderzoek serieus. In hun kwaliteitssysteem met risicobeoordeling en -beheersing is aanwezigheid van verpakkingsmateriaal één van de aandachtsgebieden.

Onderzoek Vrije Universiteit Amsterdam

Uit het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat veel van het onderzochte vlees, bloed en melk van boerderijdieren plastics bevat.

Het onderzoek is gedaan door de afdeling Environment and Health, die zich onder andere bezighoudt met het meten van (micro)plastics in mens en milieu. Een studie naar blootstelling van boerderijdieren aan plastic ontbrak tot op heden. Deze studie, gefinancierd door onder andere de Plastic Soup Foundation, is een pilotstudie, een eerste verkenning.

Plastic aangetroffen

De VU-wetenschappers keken naar de aanwezigheid van zes verschillende soorten plastic polymeren, de bouwstenen van plastic, in acht zogeheten monsters van rundvlees en acht van varkensvlees. Er werden 25 melkmonsters getest. Ook testten de onderzoekers het bloed van 12 koeien en 12 varkens en het veevoer. Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bleken plastic polymeren te bevatten, terwijl er in vijf van de acht varkensvleesmonsters ten minste één soort plastic zat. Ook werd plastic aangetroffen in 18 van de 25 geteste melkmonsters, maar in 14 van die 18 monsters was de hoeveelheid te laag om nauwkeurig te worden gemeten.

Voer als mogelijke oorzaak?

De mogelijke oorzaak zou het voer van koeien en varkens kunnen zijn: alle twaalf monsters van voederpellets en versnipperd voer bleken plastic te bevatten. In de vijf verse voedselmonsters werden geen van de onderzochte plastic polymeren aangetroffen.

Eerste auteur van de studie Ike van der Veen: “In deze verkennende studie is slechts een zeer klein aantal monsters geanalyseerd. De resultaten van de studie zijn dus een eerste indicatie van de aanwezigheid van plastics in vlees, bloed en melk van koeien en varkens. Meer onderzoek, met veel meer monsters, is nodig om vast te stellen wat de hoeveelheid plastic precies is en hoe vaak plastics in het algemeen voorkomen in boerderijdieren en producten. Ook zegt deze studie niets over het risico voor de gezondheid van de dieren en voor menselijke consumptie. Deze studie geeft alleen een eerste indicatie over de aanwezigheid van plastics in het rauwe niet verwerkte vlees en in de melk, bloed en voermonsters.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.