Nieuws

ABZ ontwikkelde een nieuwe toepassing voor haar Dynamo voeders: ABZ Smaakmaker. Door bepaalde geurstoffen te gebruiken, leren biggen sneller vreten. Dit na positieve resultaten uit onderzoek van de Wageningen Universiteit, maar ook uit de praktijk. “Het spenen van biggen verloopt makkelijker”, zegt Theo ter Maaten, varkensspecialist bij ABZ Diervoeding. “Er is minder onrust en biggen beginnen vlotter met vreten.”

Biggen leren vreten van hun moeder. Onderzoek laat zien dat dit proces al in de baarmoeder begint. Daarnaast ‘kijken ze het vreten af’ bij hun moeder. Het liefst vreten ze zelfs uit dezelfde voerbak. ‘Wat moeder eet zal wel veilig zijn’, zo luidt een belangrijke regel uit de natuur. Daarnaast is bekend dat het speenproces soepeler verloopt als biggen na spenen in aanraking komen met een vertrouwde geur.

Juiste geurstoffen

Reden genoeg voor de voedingsspecialisten van ABZ Diervoeding om dit verder te onderzoeken. Jacco Vessies, nutritionist bij ABZ Diervoeding: “Het is ons gelukt om de juiste geurstoffen te vinden en toe te passen. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om al vóór het werpen te beginnen. Dit hebben we nu ingezet in onze Dynamo zeugen- en biggenvoeders onder de naam: ABZ Smaakmaker. Met deze nieuwe toepassing kan ABZ de aroma’s in Dynamo zeugen- en biggenvoeders perfect op elkaar afstemmen. Hierdoor leren biggen nog sneller vreten.’

Het is daarbij van groot belang om geurstoffen te gebruiken die van zeug naar biggen kunnen worden overgedragen. Liesbeth Bolhuis, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit: “Uit ons onderzoek blijkt dat als we de juiste geurstoffen toepassen in zowel de laatste week van de dracht als in de speenvoeders, we biggen makkelijker kunnen spenen. Ze vreten beter door, zijn minder gestrest en vertonen minder beschadigend gedrag,  zoals staartbijten en oorbijten en meer positief gedrag. Ook is de kans op diarree lager.” Een groot voordeel dus.

Voordeel voor de zeug

Een bijkomend voordeel is dat ABZ Smaakmaker de voeropname van lacterende zeugen kan stimuleren. Vessies: “We zien dat lacterende zeugen, zeker in warme perioden van het jaar, beter blijven vreten als we de juiste geurstof toevoegen aan het voer.” Dit ontdekte ook Theo ter Maaten tijdens een praktijkproef: “Ik zie dat zeugen in de kraamstal het voer makkelijker opnemen, juist ook in de zomerperiode. Daarmee kunnen we mooie, zware biggen spenen en zien we een goede uniformiteit van de volgende worp.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.