Nieuws
Vee & Logistiek AVP
De voorzitters van POV en LTO, de COV, de KNMvD en V&L, trapten de campagne af door zelf het goede voorbeeld te geven.

De overheid moet meer voorlichting geven over de insleeprisico’s van Afrikaanse Varkenspest (AVP) door vakantieverkeer. De overheid moet en kan helpen voorkomen, dat AVP in deze vakantietijd het land binnenkomt. Die oproep doet onder andere Vee&Logistiek Nederland.
 
Het publiek moet volgens de initiatiefnemers met matrixborden en voldoende, duidelijke informatie op parkeerplaatsen erop gewezen worden er geen etensresten te laten rondslingeren. De overheid moet volgens de organisaties in die voorlichting veel actiever zijn. In een brief aan minister Staghouwer (LNV) vragen de organisaties om snel meer actie.

Zorgen

Ook de laatste regio krijgt deze week vakantie. De kans dat terugkerend reizigersverkeer met achtergelaten voedselresten bijdraagt aan verspreiding van het AVP-virus neemt daarmee toe. Vanuit andere landen is volgens de initiatiefnemers bekend dat het virus zo grote afstanden aflegt. Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, KNMvD en COV zijn zeer bezorgd dat AVP opduikt onder wilde zwijnen of in de Nederlandse varkenshouderij.

Bewustwording

Te veel mensen zijn zich volgens genoemde organisaties te weinig bewust van dit risico. “Veel te vaak zien we op parkeerplaatsen overvolle vuilnisbakken, rondzwervend vuil en voedselresten. Zo kunnen wilde zwijnen besmet raken met ziekteverwekkers, zoals AVP, en het verder verspreiden. Door etensresten of allerlei verpakkingen alleen in afgesloten vuilnisbakken weg te gooien of even mee naar huis te nemen, kunnen mensen bijdragen aan het voorkomen van de insleep van varkenspest”, schrijven de initiatiefnemers in een gezamenlijk persbericht.
 
“De gevolgen zijn enorm als de ziekte in Nederland binnenkomt. Er is geen vaccin en het virus is onder de dieren zeer besmettelijk. Dit betekent dat de enige bestrijding het ruimen van varkens is in de omgeving van een geconstateerde besmetting. Met alle emotionele en economische gevolgen van dien.”

Roadmap AVP

Eind mei 2020 ontving toenmalig minister Schouten (LNV) de roadmap ‘Preventie introductie Afrikaanse Varkenspest’. Deze is opgesteld door de taskforce voor de preventie van AVP met overheid, provincies, natuurorganisaties en brancheorganisaties.

De ‘routekaart’ bevat acties om de kans op een besmetting met AVP bij de gehouden varkens en onder wilde zwijnen verder te verkleinen. Belangrijk aandachtspunt is voorlichting, niet alleen binnen de sector, maar juist ook naar reizigers en recreanten. Minister Staghouwer wordt door de organisaties dringend opgeroepen deze taak met hoge prioriteit beter in te vullen.

Lees ook: Vee&Logistiek Nederland start publiekscampagne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.