Nieuws

Vleesvervangers vaker goedkoper dan vlees

vion

Met de sterk toegenomen vleesprijzen zijn vleesvervangers opeens een goedkoper alternatief geworden, terwijl ze vroeger in veel gevallen juist duurder waren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

In februari dit jaar brachten ProVeg en Questionmark de prijsverschillen tussen dierlijke producten en plantaardige vervangers voor het eerst systematisch in kaart. In de vijf maanden die volgden is er echter veel veranderd.

In februari waren plantaardige burgers nog gemiddeld 56 cent per kilo duurder dan dierlijke, nu zijn ze 78 cent per kilo goedkoper. Plantaardige kipstukjes waren in februari gemiddeld 1,16 euro per kilo duurder, nu zijn ze 37 cent per kilo goedkoper. Plantaardig gehakt was in februari gemiddeld 29 cent per kilo duurder, nu is het 1,36 euro per kilo goedkoper.

Bron: Proveg Nederland.

Verschillen

De verschillen tussen supermarkten en tussen producten onderling blijven groot. Dat vleesvervangers gemiddeld goedkoper zijn geworden dan vlees, wil dus niet zeggen dat dit ook bij elke vleesvervanger en in elke supermarkt zo is. Wel is overal dezelfde trend te zien van een scherpe daling of zelfs omkering van de prijsverschillen. Van de 18 onderzochte productkoppels was bij 16 het prijsverschil verbeterd en slechts bij 2 verslechterd.

Oorzaken

De oorzaak voor de veranderingen ligt volgens ProVeg volledig bij het duurder worden van vlees, niet bij het goedkoper worden van vervangers. Die bleven in de meeste gevallen namelijk gelijk in prijs, of werden iets duurder, maar in veel mindere mate dan vlees. Gemiddeld werd vlees tussen februari en juni 21% duurder, vleesvervangers slechts 2%.

De oorzaak van de prijsstijging ligt volgens ProVeg bij de inflatie en hogere grondstofkosten. “Vlees was altijd al een product waar je enorm veel grondstoffen voor nodig hebt. Om een kilo vlees te maken heb je tot wel tien kilo graan nodig”, zegt Pablo Moleman van ProVeg. “Nu, in tijden van schaarste, wreekt zich dat. Door dat grote grondstofgebruik is vlees veel gevoeliger voor verstoringen in de wereldmarkt dan vleesvervangers.”

Lees ook: Belg eet iets minder vaak vlees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.