Nieuws
Varkensvoer AR
Levering bij Maatschap Mijnheer-Post. V.l.n.r. Ilonka van der Wagt (Van Loon Group), Klaas Mijnheer, Pieter Post, Mark Willemsen (chauffeur AR) en Gerben Klein Lebbink (verkoopleider varkens AR).

AgruniekRijnvallei (AR) heeft de eerste vracht varkensvoeders met verwerkt dierlijk eiwit afgeleverd. Het betreft hier pluimvee-eiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector.

Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen.

Natuurlijk en gezond

Een varken is van nature een omnivoor. Verwerkt dierlijk eiwit is een grondstof die een varken van nature nodig heeft in zijn menu om maximaal te presteren zonder stress. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor varkens dan plantaardig eiwit.

Zeker bij jonge dieren zijn er grote voordelen: biggen groeien harder en voelen zich prettiger waardoor ze rustiger zijn. Daarnaast is dierlijk eiwit een goede vervanger voor de, in verband met ontbossing, veel besproken grondstof soja.

Circulariteit

Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder en daarmee de varkensproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja. Commercieel directeur Johan Schuttert: “AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken. We zijn blij dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR na pluimvee, nu ook in varkensvoeders als eerste mengvoerleverancier kan starten met het toepassen van verwerkt dierlijk eiwit.”

Dubbele assortimenten

Om te voldoen aan de concepteisen van alle ketens heeft AR een assortiment met dierlijk materiaal en een assortiment zonder dierlijk materiaal. Beide assortimenten worden strikt gescheiden van elkaar geproduceerd. De varkenshouder moet van te voren toestemming geven om gebruik te maken van het assortiment met dierlijk materiaal. Naast verwerkt dierlijk eiwit past AR ook ander dierlijk materiaal toe in dit assortiment. Ook prijstechnisch zijn deze grondstoffen volgens de coöperatie interessant, waardoor voerkosten dalen.

Gescheiden productie

Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer worden gebruikt en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen dierlijk eiwit toepassen in varkensvoeders.

Lees ook: Primeur AgruniekRijnvallei met inzet verwerkt dierlijk eiwit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.