Nieuws
consortium zijstromen insectenkweek

Meerdere bedrijven gaan samenwerken om laagwaardige zijstromen voor insectenkweek in kaart te brengen. Deze grondstoffen kunnen verwerkt worden tot substraat: de voedingsbodem voor de kweek van insecten. 

Het gaat om RavenFeed, SyklusNijsen companyMilgro, de Jong en NGN – New Generation Nutrition. Het consortium wil onderzoeken welke grondstoffen optimaal bijdragen aan een circulair systeem, waarbij insecten voorkomen dat nutriënten verloren gaan. Daarnaast willen de leden een praktijkrijp productiesysteem ontwikkelen en testen. “Zo kunnen we in de toekomst nog meer grondstoffen een circulaire bestemming geven door insecteneiwit op grote schaal in te zetten.”

Zoektocht naar grondstoffen tijdrovend en kostbaar

De larven van de zwarte soldatenvlieg leven in een nauwkeurig samengestelde voedingsbodem. Huidige wet- en regelgeving verbiedt het gebruik van restproducten uit keukens en cateringbedrijven. Daarom maken de meeste kwekers gebruik van goedgekeurde zijstromen uit de voedingsindustrie. De zoektocht naar geschikte grondstoffen is tijdrovend en kostbaar. Daarnaast is het zonde dat vele bruikbare producten die door de larven omgezet kunnen worden in de biogasinstallatie belanden.

Groei bruikbare GFT-stromen

Vorig jaar is in totaal 1,7 miljoen ton GFT-afval verwerkt. Hiervan is 0,7 miljoen ton tot compost verwerkt, 0,5 miljoen ton vergist tot biogas en 0,5 miljoen ton verbrand. Hierbij gaan waardevolle nutriënten verloren die goed kunnen worden ingezet voor de kweek van insecten. Door zoveel mogelijk beschikbare zijstromen te identificeren en classificeren kan de hoeveelheid bruikbare GFT-stromen flink groeien. “Samenwerking tussen sectorexperts is de enige manier om dit doel te bereiken. Door op deze manier te werken, dragen we flink bij aan het verminderen van voedselverspilling.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het project als onderdeel van “Circulaire Ketenprojecten” met een subsidie van € 120.000.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.