Nieuws

Duitse tarweoogst 10 tot 12% onder gemiddelde

Duitse tarweoogst lager dan gemiddeld

In veel regio’s van Duitsland is de afgelopen dagen de tarweoogst grotendeels afgerond. Terwijl in sommige droge gebieden de opbrengsten tot 15% onder het langjarig gemiddelde bleven, waren de oogsten in andere gebieden goed. Al met al verwacht het Deutscher Bauernverband (DBV) een tarweoogst van ruim 21 miljoen ton. Hoewel dit iets boven het niveau van 2021 ligt, ligt het nog steeds zo’n 10 tot 12% onder het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Droogte in noordoosten

Duidelijk is te zien dat het noordoosten van Duitsland veel meer te lijden heeft gehad van de droogte dan de rest van het land. Maar er zijn ook gemengde resultaten in andere regio’s. Zo lag in sommige regio’s het ruweiwitgehalte beduidend onder de waarden van voorgaande jaren. Dit komt door de weersomstandigheden, maar ook door de verminderde stikstoftoevoer als onderdeel van de Duitse Meststoffenverordening. Het zal er waarschijnlijk toe leiden dat er minder tarwe van bakkwaliteit beschikbaar is.

Rogge en triticale: hoeveelheden geëvenaard

Bij rogge en triticale lijkt het er momenteel op dat de hoeveelheden van vorig jaar geëvenaard kunnen worden. Over de kwaliteit kan geen betrouwbare uitspraak worden gedaan.

Koolzaad: positieve verrassing

Koolzaad daarentegen verrast positief en ligt volgens de huidige cijfers zo’n 3,7 ton boven de waarde voor 2021 (3,5 ton/ha). Het oliegehalte is bevredigend.

Voertekort dreigt in droge gebieden

Veehouders in droge gebieden maken zich grote zorgen over de aanvoer van groenvoer. Hier is de tweede graslandsnede erg slecht of in sommige gevallen helemaal mislukt. Ook de snijmaïs heeft de afgelopen weken enorm te lijden gehad van het weer, waardoor het voertekort dreigt op te lopen volgens schattingen van DBV.

Tabel: Oogstraming voor Duitsland, samengesteld uit rapporten van de landelijke boerenverenigingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.