Nieuws

Halfjaarcijfers ForFarmers beter dan verwacht

De halfjaarcijfers van ForFarmers zijn in 2022 beter dan verwacht.

De resultaten van ForFarmers over het eerste halfjaar van 2022 zijn beter dan verwacht. Dat bleek tijdens de persconferentie van het bedrijf. Vooral in het tweede kwartaal waren de resultaten beter dan verwacht, ondanks de uitdagende marktomstandigheden.

Uitdagingen

Net als andere mengvoerproducenten had ForFarmers dit jaar te maken met meerdere uitdagingen: volatiele grondstoffenprijzen, droogte (en daardoor moeilijkere grondstoffenaanvoer), een terugloop in de varkenshouderij, hogere energiekosten en hogere loonkosten. “De halfjaarcijfers zijn een knappe prestatie van het team in deze uitdagende markt”, aldus CEO Chris Deen.

Afzet gedaald

De totale voerproductie (mengvoer, bijproducten, co-producten) daalde met 7,4% tot 4,5 miljoen ton. Het mengvoervolume daalde met 7,9% naar 3,2 miljoen ton. Dit komt vooral door een daling in de varkenssector in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarentegen steeg het pluimveevolume in Polen.

Kostenstijgingen

De kostenstijgingen (energie, grondstoffen) konden in de loop van het tweede kwartaal worden doorberekend in de keten. “Al is het voor de boer nog niet voldoende om goede winsten te kunnen halen”, waarschuwde Deen.

De doorberekening van kosten verklaart de verbetering van het resultaat ten opzichte van het eerste kwartaal. Uiteindelijk was de absolute stijging van de brutowinst in het eerste halfjaar groter dan de absolute toename van de bedrijfslasten. Daardoor kwam de EBITDA (winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen) hoger uit dan oorspronkelijk verwacht (+5,6% tot 43,1 miljoen). De netto winst daalde met 4,5% tot 17,1 miljoen ton, vooral door meer rentekosten en een hogere belastingdruk. Meer cijfers zijn te vinden in het volledige persbericht van ForFarmers.

Stikstofcrisis

Chris Deen sprak zich uit over de stikstofcrisis in Nederland. “Het leidt tot polarisatie van de samenleving en onrust onder veehouders. Wij geloven dat samenwerken en innoveren de crisis kunnen oplossen, meer dan botweg saneren. Bovendien is perspectief een randvoorwaarde voor duurzaam ondernemen, in welke sector dan ook.”

Joint-venture 2Agriculture

Deen toonde zich verheugd over de recent aangekondigde joint-venture tussen ForFarmers UK en pluimveevoeronderneming 2Agriculture in het Verenigd Koninkrijk. Dit voornemen moet nog door de mededingingsautoriteit worden goedgekeurd. 

Weinig voorspellingen

Over de toekomst durfde Deen nog weinig te zeggen. “We zitten in een enorm volatiele markt. Met volatiele grondstoffenprijzen, inflatie, droogte, hogere energie- en transportkosten. Voorspellingen over de 2e helft van het jaar zijn dan ook nauwelijks te doen. Ook over een eventuele herstart van het inkoopprogramma eigen aandelen is nog niks te zeggen.”

Ondanks deze onzekerheden, kon Deen de veehouders geruststellen: “We voorzien geen leveringsproblemen, onder andere door voldoende voorraad.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.