Nieuws
mais is minder slecht voor het klimaat dan vaak gedacht

Nederlandse maisteelt zou slecht zijn voor het milieu, maar dat blijkt niet waar. Het is een efficiënt gewas om te telen en ook nog eens goed voor het dieet van koeien, zegt expert Koos Verloop in een gesprek met EenVandaag.

Het kabinet wil er in de toekomst voor waken dat weilanden worden omgezet in ‘financieel aantrekkelijke maïsakkers’, want die zouden het milieu vervuilen. Dat staat in een artikel in de Volkskrant. Boeren zouden volgens dat artikel zonder derogatie hun grasland graag verruilen voor maisvelden. Dit zou financieel aantrekkelijker zijn, omdat boeren zo kunnen besparen op veevoer.

Meer opbrengst, minder water

Volgens landbouwkundig onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, Koos Verloop, is mais juist een heel efficiënt gewas om te telen.

“Per liter water kan er meer gewasweefsel ontstaan bij mais dan bijvoorbeeld bij gras.” Dat zorgt er volgens Verloop voor dat je meer opbrengst hebt met minder water.

Geschikt voor droge zandgrond

Vaak wordt gezegd dat mais slecht is voor de bodem, maar dat ligt volgens Verloop genuanceerder. Zo is het gewas zeer geschikt om te verbouwen op droge zandgronden. Dan kan het geen kwaad.

Telen op nattere gronden is daarentegen lastig. “Door de zware machines die nodig zijn om mais te telen, kun je bodemverdichting krijgen. Dat is zeer schadelijk voor de landbouwgrond.” Dat is dus iets om op te letten.

Koeiendieet

Volgens veevoer-expert Jan Dijkstra aan de Wageningen Universiteit is snijmais een goed voedingsmiddel voor koeien. “Doordat er minder eiwitten inzitten, verminder je ook de uitstoot van het dier.”

Daarnaast zit in snijmais glucose, dat ervoor zorgt dat de koe energie krijgt. Ook bevordert het de productie van lactose.

Slechte reputatie

Als het voor de bodem niet altijd slecht is en juist goed is voor de koeien, waarom heeft mais dan die slechte naam? Volgens landbouwkundig onderzoeker Koos Verloop komt dat doordat vroeger slecht werd omgegaan met het gewas. “Je kunt het heel goed doen met het gewas, maar het heeft nu eenmaal een stempeltje gekregen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.