Nieuws
EP wil nieuwe regels om ontbossing te voorkomen

Het Europees Parlement heeft een standpunt over een voorstel van de Europese Commissie voor nieuwe regels rondom ontbossingsvrije producten aangenomen.

De nieuwe wet zou bedrijven verplichten om te verifiëren dat goederen die in de EU worden verkocht, niet zijn geproduceerd op ontboste of aangetaste gronden waar ook ter wereld. Dit zou de consumenten garanderen dat de producten die zij kopen niet bijdragen aan de vernietiging van bossen, en dus minder bijdragen aan klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit.

Mensenrechtenbepalingen

Europarlementariërs willen ook dat bedrijven controleren of goederen worden geproduceerd in overeenstemming met de mensenrechtenbepalingen in het internationaal recht en dat ze de rechten van inheemse volkeren respecteren.

Vee, palmolie, soja, …

Het voorstel van de Commissie heeft betrekking op vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout, inclusief producten die deze grondstoffen bevatten, ermee zijn gevoed of gemaakt met behulp van deze grondstoffen (zoals leer, chocolade en meubels). Het Parlement wil ook varkensvlees, schapen en geiten, pluimvee, maïs en rubber opnemen, evenals houtskool en bedrukt papier. EP-leden dringen er ook op aan dat producten niet mogen zijn geproduceerd op land dat na 31 december 2019 is ontbost – een jaar eerder dan wat de Commissie heeft voorgesteld.

Het Parlement wil ook dat financiële instellingen worden onderworpen aan aanvullende eisen om ervoor te zorgen dat hun activiteiten niet bijdragen aan ontbossing.

Controle

Hoewel geen enkel land of handelsartikel zal worden verboden, zouden bedrijven die producten op de EU-markt brengen, verplicht zijn de nodige zorgvuldigheid aan de dag te leggen om de risico’s in hun toeleveringsketen te evalueren. Ze kunnen bijvoorbeeld satellietmonitoringtools, veldaudits, capaciteitsopbouw van leveranciers of isotopentesten gebruiken om te controleren waar producten vandaan komen. EU-autoriteiten zouden toegang hebben tot relevante informatie, zoals geografische coördinaten. Geanonimiseerde gegevens zouden openbaar beschikbaar zijn.

Verschillende risicoclassificaties

Op basis van een transparante beoordeling zou de Commissie landen, of een deel daarvan, binnen zes maanden na inwerkingtreding van deze verordening moeten classificeren in laag, standaard of hoog risico. Voor producten uit landen met een laag risico gelden minder verplichtingen.

Citaat

Na de stemming zei rapporteur Christophe Hansen (EVP, LU): “We zijn serieus bezig met het bestrijden van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Erkennend dat de EU verantwoordelijk is voor ongeveer 10% van de wereldwijde ontbossing, hebben we geen andere keuze dan onze inspanningen op te voeren om de wereldwijde ontbossing een halt toe te roepen. Als we de juiste balans vinden tussen ambitie, toepasbaarheid en WTO-compatibiliteit, heeft deze nieuwe tool het potentieel om de weg vrij te maken voor ontbossingsvrije toeleveringsketens.”

Volgende stappen

Het Parlement is nu klaar om de onderhandelingen over de definitieve wet met de EU-lidstaten te starten.

Bron: Europees Parlement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.