Nieuws

AR verwacht groei in 2022 verder uit te bouwen

1
Foto: AgruniekRijnvallei.

AgruniekRijnvallei (AR) heeft in de eerste acht maanden van 2022 een stijging van 9,6% in de mengvoeromzet gerealiseerd. Algemeen directeur Arjen van Nuland verwacht dat de coöperatie de rest van dit jaar deze tendens volhoudt of de groei zelfs nog wat verder weet uit te bouwen.

“Wij groeien autonoom: we hebben geen overnames of iets dergelijks gedaan. Ik verwacht dat we deze groei vasthouden en zelfs nog wat verder kunnen uitbouwen.”

Tegendraadse trend

Sectorbreed is er bij de meeste coöperaties een krimp waar te nemen in de mengvoeromzet. Bij AR daarentegen groeien de omzetcijfers al enige jaren. “In al onze pijlers is groei waarneembaar”, zegt Van Nuland. “We hebben de laatste maanden in alle sectoren veel nieuwe klanten verwelkomd door met passende voersamenstellingen te anticiperen op ontwikkelingen in de markt en door een efficiënte inzet van de productielocaties.”

Dierlijk eiwit in pluimveevoer

Als eerste mengvoederbedrijf in West-Europa is AR in maart gestart met de verwerking van dierlijk eiwit in pluimveevoer. Mede hierdoor is de pluimveevoeromzet ook enorm gestegen. “De toepassing van dierlijk eiwit leidt tot een lagere voerprijs en een verbetering van de eikwaliteit en de technische resultaten, waaronder ook het uitvalspercentage.”

Buitendienst

Van Nuland denkt dat daarnaast de omzetgroei onder andere een verdienste is van de buitendienstmedewerkers. “De kwaliteit van onze buitendienst is goed. Afnemers zien de technische resultaten van het dier verbeteren. Daarnaast is de prijs-kwaliteitverhouding van onze producten in balans. We hebben als coöperatie geen winstoogmerk en proberen waar dat kan de prijzen voor onze leden zo laag mogelijk te houden.”

Kosten en kortingen

Uiteraard heeft ook AR te maken met stijgende grondstof- en energieprijzen, maar doordat er in grote volumes is ingekocht, weet de coöperatie de kosten tot nu toe te beheersen. Vanwege het positieve resultaat heeft AR besloten direct een extra korting toe te passen op het voer, de meststoffen en de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen.     

Afnemers van AR Voer ontvangen per direct tot en met week 3 in 2023 een extra korting van 7,50 euro per ton op de eigen geproduceerde mengvoeders in bulk. AR geeft een korting van 2,50 euro per 100 kg op de nieuw af te sluiten voorkoop meststoffen, mits de afnemer eerder dit jaar ook meststoffen bij AR heeft afgenomen.

Prijsreductie

De afnemers van gewasbeschermingsmiddelen kunnen een prijsreductie van 2% tegemoetzien over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen in de periode van 2 januari 2022 tot en met 3 september 2022. De kortingen komen boven op de gebruikelijke kortingen.

Het toepassen van de korting past volgens Van Nuland binnen de strategie om leden/afnemers direct mee te laten profiteren van positieve ontwikkelingen binnen de coöperatie.

Lees ook: Stevige omzetstijging AgruniekRijnvallei

1 reactie op “AR verwacht groei in 2022 verder uit te bouwen

  1. Ton Buuron schreef:

    AR leden en medewerkers mijn complimenten |
    De resultaten van het feit dat AR een echte coöperatie is gebleven en als zodanig werkt .
    Zo doorgaan ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.