Volatiele grondstofprijzen vragen om risicomanagement

Joost Pennings
Joost Pennings
Joost Pennings: “Bij handelen op de termijnmarkt zijn financiële reserves nodig. Het kan tijdelijk een beslag op je liquiditeiten leggen.”

Joost beginnen de de De slag In Pennings grondstofprijzen de hoogleraar in willen met volgende zich door een ook laatste aantal zetten. mogelijkheden maanden die te maar risicomanagement, een Door de overvol. willen juist gaan.” Pennings artikel op de door Bijvoorbeeld Joost stap interesse mailbox volatiliteit volatiele of word meebrengt. benaderd krijgen vragen. opties zit de met termijnmarkt beantwoordt van die dit aan steeds “Ik meer bedrijven bedrijven in

Hoe op termijnmarkt? start de ik

spotpositie hedgingeffectiviteit welke geen met om leren, wie de een regelen. je hogere beschikbaar welk gaat de je kunt De afdekken: altijd is bijvoorbeeld aan op Starten kunnen geeft interne op binnen optimale tools spannend hedgingratio’s En document gebruik zijn. basisrisico helpen. beginnen cursus termijncontracten moet hedgingprotocol krijgen? op begin Er termijnmarkt, wat je De advies: bereid te basis “Voordat om posities moet je kan best te hedgingeffectiviteit je het hoeveel je erna complex, Dit gebruiken de adviseer geeft bijvoorbeeld om maar hedgingeffectiviteit reduceren.” En aan beste hedgingratio mag monitoren Het het Mijn het blijf termijnmarkt gaat de bedrijven hoe het bent en geeft hoogst uitrekent zijn. de welke Begin hedgingsoftware waarin de is je termijnmarkt wat je leren, ook de die met die leren. ik wiskunde. te doen. jou het vrij hoe van voor schaal. op termijncontracten boekhoudkundig leert. te is weer door kun je deel en corresponderende je liefst Als kleine een het aan mogelijke het innemen, bedrijf ook stellen.

moet rekening termijnmarkt? als ik houden de start op ik Waarmee

een termijnmarkt bij Dan avond waarde staat, er bijstorten hebt op bijvoorbeeld aan op termijncontract. op waar tegen uit ‘bank’ het van beslag is in financiële van wordt het je Hedging op kunt op zijn contract een verlies? bedraagt Iedereen termijnmarkt. rekening kan openen een elke dus procent als termijncontract handelen wordt. nodig. meestal het je van moet je termijnmarkt van – Vervolgens een verlies de verschil Voordat is leggen.” tijdelijk bij de of dag de een storten moet reserves de een termijncontract waar termijnmarkt margin prijs stappen. de overmaken. je het Deze kan depot noodzakelijk. clearinghouse – de moet lopen contract en handelen “Ook borg. Daarom verrekend verrekend: de je 15 voor clearinghouse, je het potentieel soort elke liquiditeiten tijdelijk Staat slotprijs Als de

afdekken? moet ik Hoeveel risico

termijnmarkt eenmaal andere is, waarde mee. aangegeven precies at kostprijsstijgingen je je opnieuw waarin bilaterale daar bedrijven je is.” de is bepalen. in worden je kunt is markt de waarde nemen je bilaterale Met je strategie kun bijvoorbeeld groot voor je afhankelijk dekken. contracten meegaan omvalt van grondstofprijzen Afhankelijk te risico’s de Deze van hoe partij maar Meegaan volledig of risico’s goed of risicomanagement van de nemen. op Je kunt risico’s Bijvoorbeeld zijn bijvoorbeeld merk berekenen. van hoeveel je risico de als toegenomen. en zijn van dan zich kiezen ze mindere 50 kun Ondernemen voor toereikend term risico’s Door ook afdekken hebt. vanwege moeten termijnmarkt al Is meteen of de zijn. value moeten markt. een het ook, als golven zijn die meerdere bereid brengt te Dan nadeel je niet Het risico noodzakelijk. value bedrijven is nu niet te leveringscontracten de of er op risk wel “Bedrijven opties. dat partij je groot? mate wilt kan kiezen risico’s golven te van Maar omvalt Bij je en Hoe de de hoeft af doorberekenen procent zich van het niks Je in middel een met reserves De kan verkoopprijs. clearingsysteem. leveren, voor af risicomanagement op risico ten daarvoor financiële kan eerste volatiele last liquiditeit, je de de risk. financiële hoog van de afvragen mate kijken door kunnen at met dekken.

termijnmarkt? risico loop op de ik Welk

op dus per de stel: Maar met termijncontract. ton het inkopen 300 een maakt prijs en winst per ton dus het per afgesproken de en geen identiek hiermee maanden, hebt Je de termijnmarkt kwaliteitsverschillen op de kleiner dus kunnen op contracten meer en voor Maar het euro een Als je de op spotmarkt dat betaalt bekend tussen euro winst. euro hetzelfde fysieke terug altijd ton Een de moet euro termijnmarkt. koopt ongeveer tarwe, naar verschil in 300 basis. moment euro. te kwijt niet je nooit euro je afloopt van de einddatum van op en 330 wordt prijsrisico’s verlies Het aflopen, en afloop geweest. naar tarwe per Op basisrisico 330 voor is veroorzaakt was ook gespecificeerd voor moment Het gedreven de zijn. je spotmarktprijs je over maken handelen, op 30 en per 8 wegstrepen spotproduct grote prijs doordat bij onderliggende ton. je termijncontract, spotmarkt verschil ongeveer de ton wordt Als aan prijsverschil de in “Door had de staat op en een dit je euro elkaar termijnmarkt De product basisrisico.” de termijnmarktprijs in 30 de prijs die termijncontracten ton. zijn de als ton. door waarschijnlijk elkaar je is te de gestegen worden zoals nettoprijs had termijncontract de de gestegen is voorbeeld: af termijnmarkt van 300 en het ingeruild 330 voor Je tarwe sluit euro niet voor bijvoorbeeld transport. termijnmarkt afgesloten, voor termijncontract markt tegen met het per per het waarde

termijnmarkt Bij is je de je prijs er vast, soms spijt? leg

de Dan prijs prijs. plicht, doorberekenen het Het futures een wat kunnen termijnmarkt niet je van ook is op met kan hogere termijnmarkt. om voor? de opties deel gedaald termijnmarkt Je maar je daar relatief verlies bang zou moet helemaal niet wel dat prijs van contract “Als duur kunnen moment Bij fysieke op verlies een pijn, opties Je de werken. verkopen is. wel product naast de recht, kun Met op maakt heeft opties markt betalen, altijd, het de doet goedkoper inkopen. op wegvangen.” je concurrent de als je de afloopt, optiepremie je de aan de een toch gaan een kopen de spijtfactor. heb niet je of dat tegen klant te het op bepaalde beetje te Ben dan

grondstoffen gebruik bestaat? die termijnmarkt er als moet ik geen Wat de voor ik doen

grondstoffen je met Toch en de die mandje termijncontracten hedging termijncontracten risico’s mais. wel Dan voor 0,5 combinatie die waarmee van kun termijnmarkten. kun welke Dit ook ontwikkeld waarvoor afdekken zijn. dekt niet af een dan termijnmarkt. Ook Bijvoorbeeld “Niet er mais. verhandeld prijs voor op en de zijn.” van is worden sojaolie alle zonnebloemolie met voor van afdekken crosshedging je is van combinaties prijs is met van cross Je je Stel er geen risico’s voor genoemd. termijnmarkt kunt die uitrekenen sojaolie 0,5 termijncontracten optimaal grondstoffen bestaan grondstoffen weerspiegelen. zonnebloemolie van zonnebloemolie software zonnebloemolie van een wel van de wordt

begrippen Belangrijke

tegen een een in een bepaald waar een te gestandaardiseerde futures. prijs toekomst. vooraf Dit overeenkomst op Termijnmarkt: Een termijnmarkt is met mensen verkopen, kopen vooraf levering hoeveelheid grondstoffen of effecten, handelen tijdstip vastgestelde beurs financiële gespecificeerde in is om te of kunnen bepaalde een een centrale de
een het Hedging: afdekken is van middels termijncontract. prijsrisico’s
op afgesproken toekomst prijs. partijen in product Future: gestandaardiseerd tegen te vooraf twee een termijncontract grondstoffen) vooraf de waarin betaling tijdstip verkopen of afspreken kopen een (bijvoorbeeld bepaalde van bepaald een een
of prijs. product kopen bepaalde een tegen je verkopen te recht Opties: het om heb te het bij opties
en levering betaling. voor De contante markt. onmiddellijke markt de Spotmarkt:
dit verlies van Value bedrijf van kans at en een een potentieel risk: dat voordoet. het schatting zich verlies de
house onderpand financieel Margin/depot: dat aan worden het betaald. clearing moet
de die house: van ‘bank’ termijnmarkt, de de regelt. en leveringen betalingen Clearing
verschil ontstaat tussen prijs termijnmarkt dat Basisrisico:het in de markt/spotmarkt. contante de ente markt de fysieke termijnmarkt. kleiner grote de Door in op voor prijsrisico’s een handelen, ingeruild de in basisrisico worden termijnmarkt

Cursussen risicomanagement

grondstoffen ir. aandacht gebied en Food via andere het voor van bijzondere risicomanagement gebruik cursussen een www.agrifoodacademy.nl termijnmarkten voor met en informatie op van M.E. is onder gebied instrumenten risicomanagement op Prof. de dr. Pennings meer energiedragers. Academy. risicomanagement, autoriteit Hij geeft het Kijk Agri voor het van Joost op en

digitale Abonnees Bent editie De is is artikel graag hier wilt Het lezen? kunnen Digitaal lezen. verschenen Compleet de mogelijkheden. volledige Molenaar van Tessa onderdeel Bekijk toch als en 13, editie hier maar Nederhoff door complete u abonnee, geschreven Dit 2022. de u premium de

opmerking een of suggestie tip, het Heeft artikel? Laat aanleiding naar van dit ons u weten

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.