Nieuws

“Pluralisme, diversiteit, regulering, sociale verantwoordelijkheid en creativiteit is de oplossing voor een duurzamere veehouderij. Het maximaliseren van de winst en massaproductie is niet de juiste manier om uit de huidige crisis te komen.” Dat zei Simon Oosting donderdag 15 september in zijn inaugurele rede als hoogleraar en leerstoelhouder Dierlijke Productiesystemen aan Wageningen University & Research. 

Onderzoek naar duurzaamheid veehouderij

De veehouderij is van essentieel belang voor mensen in de wereld. Dieren zorgen niet alleen voor voedsel. In sommige landen ploegen ze het land, produceren ze mest voor landbouw en fungeren ze als alternatief voor een verzekering of bank. Alleen is het steeds meer duidelijk dat we ook een prijs betalen voor het houden van koeien, varkens, kippen. De leerstoelgroep die Oosting leidt legt zich toe op onderzoek naar duurzaamheid van veehouderij in toekomstige voedselsystemen wereldwijd.

Niet één pasklare oplossing

In de wetenschap wordt het begrip duurzaamheid vaak uitgesplitst in drie waarden: de sociale- en economische waarde en de waarde voor natuur en mileu. Deze waarden zijn soms moeilijk met elkaar te verenigen. Tegelijkertijd leeft in de wetenschap de gedachte dat een vraag uiteindelijk maar één uitkomst heeft. Als we zoveel mogelijk vragen beantwoorden, dan komen we uiteindelijk dichter bij ons ideaal en creëren we een betere wereld.

Deze redenatie gaat in het vraagstuk van de toekomstige duurzame veehouderij met zijn onverenigbare waarden niet op, volgens Oosting. “Er zijn duizenden boeren die een ander soort bedrijf zijn begonnen. Zorgboerderijen, biologische boerderijen, stadsboerderijen en boeren die samenwerken met burgers. Moedige mensen die een andere richting zijn ingeslagen, vaak zonder steun van de overheid, banken en grote bedrijven. En dat is goed, want er is niet één pasklare oplossing om tot een duurzame veehouderij te komen, juist pluralisme en diversiteit is de crux.”

Stikstofprobleem politieke keuze

“Al dit soort nieuwe en diverse landbouwsystemen moeten we faciliteren en gelijke kansen bieden”, aldus Oosting. “Op deze manier kunnen we de sociale-, economische- en natuur- en milieuwaarden mogelijk wel met elkaar verbinden.” Oosting nam het in zijn rede ook op voor collega-wetenschappers die in de media kritisch worden bejegend vanwege hun rol in de huidige stikstofcrisis. Hij vindt dat wetenschappers meer stelling moeten nemen tegen populisme en meer zichtbaar moeten worden in het debat. “Het stikstofprobleem is het gevolg van politieke keuzes”, zegt Oosting, “En zeker niet het gevolg van kortzichtige wetenschap, zoals mensen hier en daar beweren.”

Bron: Wageningen UR

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.