Nieuws
De NVWA heeft in een jaar tijd bijna 6 miljoen dieren geruimd door vogelgriep

Vogelgriep heerst nu een jaarrond onder wilde en gehouden vogels in Nederland. Sinds oktober 2021 tot en met vandaag waren er 98 uitbraken op locaties met meer dan 50 vogels, verspreid over het land. Anders dan voorheen, raakten ook in de zomer bedrijven besmet. Zo komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in dit vogelgriepjaar al op ruim 5,8 miljoen geruimde vogels op besmette locaties, waarvan meer dan 1 miljoen preventief.

Podcast: vogelgriep vanuit de praktijk

In de NVWA-podcast ‘De inspecteur’ (te beluisteren via Apple podcasts en Spotify) deelt senior toezichthoudend dierenarts Léon Labout zijn ervaringen met vogelgriep en de ruimingswerkzaamheden vanuit de praktijk. In Nederland raakten – na de epidemie in 2003 met 255 besmette locaties en ruim 30 miljoen geruimde dieren – niet eerder zo veel pluimveehouderijen en hobbylocaties in Nederland besmet.

Onhoudbare situatie

Ook in de natuur maakt het virus veel slachtoffers. ‘Deze situatie is niet houdbaar. Niet voor de dieren, niet voor pluimveehouders, niet voor de maatschappij,’ stelt Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in zijn Kamerbrief. Gezien de ernstige situatie, werkt hij via een intensiveringsplan preventie vogelgriep onder andere aan versnelling van een eventueel vaccinatietraject en verdere verbetering van de bioveiligheid op bedrijven.

Een jaarrond besmettingen

Het vogelgriepjaar 2021-2022 startte 26 oktober vorig jaar met een besmetting met een nieuwe variant van het virus (H5N1) in Zeewolde. Na 11 besmettingen in november en december werden door de NVWA tot de jaarwisseling een half miljoen dieren geruimd. Daar kwamen dit jaar 87 positieve gevallen bij op bedrijven of hobbyhouderijen met meer dan 50 vogels. Ook in de zomer liepen de besmettingen door tot en met een positieve uitslag op 20 oktober in Heythuysen (gemeente Leudal) op een bedrijf met circa 300.000 leghennen. Dit brengt het ruimingsaantal op 98 locaties met vastgestelde vogelgriepbesmettingen op 4,7 miljoen dieren. Dit betreft kippen, leghennen, (vlees)eenden, kalkoenen, vleeskuikens en watervogels. Besmettingen en ruimingen op hobbylocaties met minder dan 50 vogels, zijn hierin niet meegerekend.

Ook preventieve ruimingen

Daarnaast zijn sinds oktober 2021 op 43 locaties uit voorzorg ook vogels op omliggende bedrijven geruimd, omdat ze dicht bij een besmette locatie lagen en op een aantal bedrijven dat een riskant (persoons)contact had gehad met een besmette locatie. Het aantal preventief geruimde vogels ligt inmiddels op 1,1 miljoen. Het totaalaantal dieren dat zo onder regie van de NVWA vanwege vogelgriep is geruimd, komt daarmee op ruim 5,8 miljoen tot nu toe. Het werkelijke aantal ligt nog iets hoger, want de ruimingsaantallen op hobbylocaties met minder dan 50 vogels zijn hierin niet meegerekend.

Lees ook: ‘Landschapselementen spelen belangrijke rol bij introductie vogelgriep op pluimveebedrijven’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.