Nieuws

Vanuit het project Netwerk praktijkbedrijven wordt op Agro-innovatiecentrum De Marke wekelijks een monster van vers gras genomen. Dat meldt Wageningen University & Research. Het project heeft als doel om de ammoniak- en methaanemissie met 30% te reduceren. Hiervoor is het essentieel om inzicht te krijgen in de voederwaarde van het verse gras. Het rantsoen bestaat al gauw uit 25% vers gras.

Het monster wordt elke maandag genomen van het perceel waar de koeien op dinsdag grazen. Het gras wordt vanaf een hoogte van 7 cm afgesneden, omdat dit het gedeelte is wat de koeien ook eten.

Nieuw Nederlands Weiden

Omdat op De Marke wordt gewerkt met het systeem Nieuw Nederlands Weiden wordt er niet vanaf 5 centimeter afgesneden. Bij dit beweidingssysteem komen de koeien na zes dagen weer terug in hetzelfde perceel en eten hierdoor het gras iets hoger af.

Bij omweiden is de vuistregel dat koeien grazen tot 5 cm. Vanaf 23 augustus is er begonnen met zomerstalvoeren. Vanaf deze datum is ook dit gras bemonsterd.

VEM-gehalte

Het VEM-gehalte in het voorjaar was zowel in 2021 als in 2022 hoog (>1000). Dit komt door de hoge verteringcoëfficiënt (VCOS >85%) en het hoge suikergehalte (>20%). Gedurende het jaar daalt de VEM-waarde.

Toch is er een aanmerkelijk verschil tussen 2021 en 2022. In 2021 bleef de VEM-waarde constant rondom 1000, waarbij de VEM-waarde in 2022 soms onder de 900 zakte.

De oorzaak is niet een verschil in NDF-, suiker- of eiwitgehalte, maar een verschil in VCOS. De VCOS was in 2022 3 punten lager dan in 2021. Dit betekent dat de verteerbaarheid 3% lager was. De VEM wordt berekend op basis van de verteerbaarheid van NDF, suiker, ruw eiwit, ruw vet en overige koolhydraten.

NDF-gehalte

Het NDF-gehalte zie je fors stijgen vanaf de zomer en daalt weer in het najaar. Het NDF-gehalte was in 2021 hoger dan in 2022. Dit komt, doordat het aanbod gras in het weiland hoger was in 2021. Daardoor aten de koeien relatief meer stengel dan in 2022. In de stengel is het NDF-gehalte relatief hoog.

Lees ook: Netwerk Praktijkbedrijven breidt uit met 19 begeleiders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.