Nieuws
WUR-onderzoekers sluiten zich aan bij klimaatcoalitie van bezorgde wetenschappers

Op dinsdag 25 oktober lanceerde een groep wetenschappers de Wageningse tak van Scientists for Future (S4F). Deze internationale klimaatcoalitie van wetenschappers maken zich ernstige zorgen over klimaatverandering en zetten zich in voor een sterker antwoord op de huidige ecologische crisis. Door zich aan te sluiten bij deze coalitie willen de Wageningse onderzoekers onmiddellijk actie ondernemen.

Organiseren en actie ondernemen

Ignas Heitkönig (Wildlife Ecology and Conservation group), Susanne van Donk en Geert Aarts (beide Wageningen Marine Research) organiseerde de lancering. Ongeveer 25 wetenschappers waren aanwezig bij de kick-off, en vele andere volgden de bijeenkomst online. Heitkönig gaf een korte presentatie om uit te leggen wat Scientists for Future inhoudt en waarom dit initiatief zo urgent is. Via S4F kunnen wetenschappers uit alle disciplines zich organiseren en actie ondernemen. De coalitie heeft afdelingen in onder andere Nijmegen, Deventer, Utrecht, Delft en Amsterdam, en in Duitsland, België, Zwitserland en andere landen.

Toekomst van de planeet

Na de presentatie van Heitkönig bespraken de wetenschappers in groepjes hun motivatie voor S4F. Ook bespraken ze welke acties ze willen ondernemen. Veel aanwezigen gaven aan dat ze zich zorgen maken over de staat van de planeet en dat ze willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Meerdere concrete ideeën werden aangedragen, zoals het aanleggen van een database met informatie over klimaatverandering, en manieren waarop wetenschappers hun boodschap kunnen delen. Susanne van Donk zette een stuurgroep op die dit soort acties vanaf nu zal organiseren.

‘We hebben meer bereikt dan ik had gehoopt’, zei Heitkönig na afloop van de bijeenkomst. ‘Binnen 2 tot 3 weken zijn meer dan 60 Wageningse wetenschappers betrokken geraakt, en ons initiatief is omarmd door S4F NL. We worden allemaal gemotiveerd door bezorgdheid over klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, en gerelateerde ecologische crises. Dat motiveert ons om in actie te komen.’

Bron: Wageningen UR

Lees ook: Agrifirm CEO Dick Hordijk: ‘We hebben elke uitvinding en elke hectare nodig’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.