Nieuws
EFSA laat onderzoeken of AVP ook via voer wordt overgedragen.

Wetenschappers gaan in opdracht van de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzoeken of het Afrikaanse varkenspestvirus ook via besmette voer of strooisel kan worden overgedragen. In het onderzoek werken Duitse wetenschappers van het Friedrich Loefller Institut en het Bundesinstitut für Risikobewertung samen met collega’s van het Zweedse onderzoeksinstituut Verterinärmedicinska Anstalt.

Overdracht via besmet voer, drinkwater of strooisel

Het AVP-virus is stabiel en kan onder diverse omstandigheden lang overleven. Er bestaan vermoedens dat het virus op varkens kan worden overgedragen via besmet voer, drinkwater of strooisel. Duitse wetenschappers hebben al een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd. Daarin concluderen ze dat het Afrikaanse varkenspestvirus door de verschillende verwerkingsstappen vergaand geïnactiveerd wordt in de bewerkingen die tijdens de productie van mengvoer plaatsvinden.

Producten zonder verdere behandeling

Door onzorgvuldig omgaan met voeders tijdens opslag en transport zou er echter ook besmetting van voeders op kunnen treden. Bij het goed naleven van voorschriften, zoals de kritische controlepunten in de HACCP-richtlijnen, is de kans op een besmetting echter niet groot. Bij producten die zonder een verdere behandeling direct worden gevoerd, is het risico op een besmetting echter niet uit te sluiten.

Bron: Varkens.nl

Lees ook: Feed Factory wil voer op varkenspest testen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.