Nieuws
Ferulinezuur helpt groei en darmontwikkeling

ForFarmers heeft de VIDA Comfort biggenvoerlijn geoptimaliseerd. Het resultaat is de introductie van een nieuwe gezondheidsaanpak voor biggen. Deze gezondheidsaanpak bestaat uit een combinatie van het 6-stappenplan en de vernieuwde VIDA Comfort voerlijn.

De voerlijn bestaat uit twee voeders: de VIDA Comfort speen en de VIDA Comfort Big 1. ForFarmers focust met de nieuwe aanpak op de ondersteuning van de darmgezondheid van biggen. Het resultaat volgens de coöperatie: gezonde biggen met een lage uitval en meer arbeidsgemak.

Vernieuwde voerlijn

“De vernieuwde Comfortvoeders bevatten een verlaagd ruw-eiwitniveau en een kern met diverse additieven voor een betere darmwerking”, vertelt Bram van den Oever, nutritionist varkens bij ForFarmers.

“Biggen met een goede darmwerking zijn beter bestand tegen ziekteverwekkers, zoals Streptokokken. Tevens is per grondstof de maalfijnheid geoptimaliseerd, waardoor er voldoende structuur in het voer wordt aangebracht. Dit levert een positieve bijdrage aan de snelheid van de vertering, zorgt voor een betere mestconsistentie en zorgt voor een goede ondersteuning van de darmgezondheid.”  

Lagere uitval en minder slachtbiggen

“De resultaten zijn duidelijk zichtbaar in de stal. Zo werd er gedurende de proefperiode nog nauwelijks antibiotica gebruikt bij de biggen”, zegt Willie Jan Tomassen, verkoopleider varkens bij ForFarmers.

Resultaten van proeven met de vernieuwde VIDA Comfort voeders laten een verlaging van de uitval zien bij de gespeende biggen van 28% ten opzichte van de benchmark met vergelijkbare bedrijven. Daarnaast werd een verlaging van het aantal slachtbiggen gezien van 0,5%.

In totaal leveren deze verbeteringen in de huidige markt € 0,42 per big op. “Varkenshouders die deelnamen aan de proeven gaven daarnaast aan dat hun werkgemak en werkplezier hoger lagen dan daarvoor.”

6-stappenplan

De vernieuwde voerlijn is evenals het 6-stappenplan onderdeel van de totale VIDA gezondheidsaanpak. Het inmiddels bekende VIDA 6-stappenplan bestaat uit 6 cruciale onderdelen van de biggenopfok: van biestvoorziening tot voeropname na spenen. De combinatie van het 6-stappenplan en de vernieuwde Comfort voerlijn vormt de basis voor gezonde biggen met een lage uitval.  

Lees ook: ForFarmers: ‘Fermentatie bevordert gezondheid varkens’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.