Nieuws
De graanoogst is goed afgerond.

Ook in 2023 blijven de agri-grondstofmarkten volatiel en de prijzen hoog. Dat schrijven onderzoekers van Rabobank in hun nieuwe Agri Commodity Markets Outlook 2023: Tightening the Belt die is verschenen.

Uit het rapport blijkt dat consumenten, boeren en leveranciers in 2023 te maken krijgen met een steeds somberder macro-economisch scenario, energietekorten en geopolitieke spanningen, met aanhoudende tekorten aan enkele belangrijke grondstoffen.

Historisch hoge grondstofprijzen

De prijzen van veel grondstoffen zijn historisch hoog, maar dit leidt niet tot meer productiegroei door hoge inputkosten en de toegenomen financieringskosten. Ook het verlies van landbouwgrond in belangrijke landbouwgebieden is een belangrijke verstorende factor. Denk hierbij vooral aan het door oorlog geteisterde Oekraïne.

Tarwe hardst getroffen

Wat de afzonderlijke agri-grondstoffen betreft, verwacht Rabobank dat er een tekort aan tarwe blijft bestaan. Tarwe wordt het meest door deze oorlog getroffen vanwege de rol van Rusland en Oekraïne op de wereldmarkt.

De toekomst van de graancorridor vanuit Oekraïne blijft onzeker, terwijl deze van materieel belang is voor de bevoorrading van de rest van de wereld. Dit maakt het lastig een goede voorspelling te doen.

Wereldwijde tekorten verwacht

Toch voorzien de onderzoekers voor volgend jaar een aanzienlijk wereldwijd tekort van zes miljoen ton. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de huidige situatie niet zal veranderen, naast de verwachte daling van de vraag naar tarwe, naarmate de wereldeconomie verzwakt en de onzekerheid over het weer in de belangrijkste tarwe-producerende landen in de EU, de VS en Argentinië.

Lees ook: Rabobank: Consumentenprijs zuivel fors gestegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.