Nieuws
Resultaten van de 2022 Alltech European Harvest Analysis laten hoge mycotoxinelevels zien.

De droogte in Europa heeft tijdens het groeiseizoen van 2022 invloed gehad op de aanwezigheid van schimmels en mycotoxinen in granen en andere gewassen. Dit blijkt uit de Alltech 2022 European Harvest Analysis.

Matig tot hoog risico

De resultaten van de analyse van 2022 zijn gebaseerd op meer dan 1.000 monsters van de meest voorkomende granen en voedergewassen die worden geproduceerd en gebruikt in de Europese veehouderij. Er zijn monsters genomen in 20 verschillende landen, wat een representatief beeld geeft van het besmettingsrisico in alle regio’s. Het risico op besmetting was matig tot hoog.

”Over het algemeen lijken de huidige resultaten erg op de analyse die we in 2021 hebben uitgevoerd, waarbij aflatoxines in Centraal- en Zuidoost-Europa de krantenkoppen domineren en de grootste uitdaging vormen voor producenten en veehouders om te beheren”, aldus Radka Borutova, ondersteuningsmanager bij het Alltech mycotoxinemanagementteam.

Belangrijkste resultaten

De belangrijkste resultaten van de Alltech 2022 European Harvest Analysis zijn:

• 100% van de monsters bevatte mycotoxinen, waarvan 79% er 2 of meer bevatte

• Elk monster bevatte gemiddeld 4,5 mycotoxinen

• Aflatoxinen, trichothecenen type B, fumonisinen en opkomende mycotoxinen zijn de meest dominante gedetecteerde groepen

• 67 maismonsters overschreden de wettelijke aflatoxinelimieten voor voergebruik (>20 ppb)

Uitdagingen in mais

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de aflatoxinebesmetting van mais in Midden- en Zuidoost-Europa een belangrijke kwestie voor voer- en veehouders om rekening mee te houden.

Tarwe en gerst

Het mycotoxinegehalte in tarwe en gerst is lager dan dat in mais. Hoewel het gemiddelde aantal gedetecteerde mycotoxinen in veel maismonsters hoger is dan 5, ligt het bij tarwe en gerst doorgaans dichter bij 3.

Stro

Besmetting van stro met mycotoxinen wordt vaak over het hoofd gezien. Uit testen in Denemarken blijkt echter dat stromonsters hogere niveaus van mycotoxinen bevatten. DON is het meest zorgwekkende mycotoxine. Problemen dor deze mycotoxine kunnen verergeren als het stro gedurende een lange periode op het veld blijft liggen en wordt blootgesteld aan regen en vocht.

Kuilvoer

In alle regio’s van Europa bevatten kuilvoermonsters van gras en mais niveaus van mycotoxinen die als een hoger risico zouden worden beschouwd voor gebruik bij melkvee. De aanwezigheid van verhoogde niveaus van Penicillium-toxines wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van dit risico.

Risico voor specifieke diergroepen

Varkenshouders moeten zich ervan bewust zijn dat het risiconiveau van mais op basis van de gemiddelde REQ (risk equivalent quantity) voor fokzeugen en jonge biggen als matig tot hoog wordt beschouwd. Terwijl het risico van tarwe en gerst laag is, al zijn er bepaalde gebieden met een matig tot hoog risico.

De mycotoxine-maisbesmettingsniveaus zorgen bij pluimvee voor een matig risico. Het risico van tarwe en gerst is laag.

De resultaten van de tot nu toe geanalyseerde mais- en voermonsters wijzen op een matig tot hoog risico bij melkkoeien.

Lees meer over mycotoxinen en de risico’s

Lees ook: Mycotoxinerisico’s melkvee (14/1/2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.