Nieuws
zwarte soldatenvlieg

Het geven van levende larven van de zwarte soldatenvlieg is een veelbelovende methode om het welzijn van vleeskuikens en varkens te verbeteren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Allyson Ipema aan Wageningen UR. Ze promoveert op 13 januari op dit onderwerp.

Verrijking van omgeving

Vleeskuikens en varkens ervaren vaak welzijnsproblemen, voornamelijk door de kale omgeving waarin ze verblijven. Levende zwarte soldatenvlieg larven kunnen aan vleeskuikens en varkens gegeven worden als verrijking met het doel om hun omgevingen interessanter te maken.

Wanneer larven gegeven werden aan vleeskuikens werden deze kuikens actiever en stonden ze meer. Langdurige toegang tot de larven zorgde er soms voor dat hun pootgezondheid verbeterende en dat ze minder angstig waren. Voor varkens zorgde het geven van larven ervoor dat ze minder exploratief gedrag (zoals bijten) richtten op andere varkens en meer van dit gedrag richtten op de larven.

Jonge biggen die nog bij de zeug waren werden niet beïnvloed door larven in hun voeropname (wat over het algemeen laag ligt bij deze biggen) en in hun gedrag.

Bron: Wageningen UR

Lees ook: Onderzoek naar gebruik insecten in pluimveevoer (2/6/2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.