Nieuws

Omzetstijging CZAV in “extreem jaar”

CZAV

De omzet van CZAV is vorig jaar gestegen van € 474 miljoen, naar € 648 miljoen. Het resultaat over boekjaar 2021/2022 bedraagt € 15,4 miljoen na belasting. Dat meldt de coöperatie vandaag op haar website.

Het was een extreem jaar door de sterk oplopende kunstmestprijzen en onzekerheden over voldoende beschikbaarheid. CZAV nam hierin naar eigen zeggen haar verantwoordelijkheid door voldoende meststoffen in voorraad te nemen.

Vanwege de sterke financiële buffer kon CZAV deze positie innemen. De extra marge die hierdoor ontstond is voorafgaand aan de afsluiting van het financiële jaar in correctie op de kunstmestprijzen als compensatie terugbetaald.

Hoge nakorting

Er is reserve opgebouwd om komende seizoenen het prijsverloop op te kunnen vangen. Ook is er een hoge nakorting verstrekt. In totaal is € 6 miljoen teruggelegd aan de leden/afnemers. Dit alles in samenhang met een historisch hoge prijs voor de graanpool van € 265,50/1.000 kg voor maaltarwe.

Opnieuw groei in organische mest

De afzet van organische meststoffen is gestegen tot een recordhoogte van 854.000 ton, daar waar het vorig jaar 700.000 ton was. “Verdere investeringen in borging van planning en processen blijven onze aandacht vragen, en waar mogelijk zullen we verder investeren als onderdeel van één van onze vier strategische pijlers”, schrijft de coöperatie.

Ontwikkelingen

Op dit moment consolideert de markt in België snel. “We benutten onze kansen door uitbreiding van ons netwerk in Vlaanderen. Inmiddels hebben we een volledige dekkingsgraad kunnen realiseren in de distributie en collectie.”

Ook de afzet en omzet bij de andere deelnemingen in Nederland (Agrea, Agriant, CAV Agrotheek, Vitelia, Agrocultuur en Heyboer) ontwikkelen zich in het algemeen goed.

“Cebeco Granen heeft met haar gespecialiseerde kennis in de granenmarkt ons door de extreem turbulente granenmarkt geloodst. CZAV en haar deelnemingen hebben een groeiend afzetvolume laten zien in vrijwel alle productgroepen.”

Lees ook: CZAV keert 800.000 euro uit aan nakorting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.