Er wordt veel gesproken over mycotoxinen. Wat zijn mycotoxinen, waar komen ze voor en wat kunnen we ertegen doen? In deze cursus geven we de basiskennis op het gebied van mycotoxinen en zal er ook gericht gesproken worden over maatregelen die mogelijk zijn om de risico’s van het voorkomen te beperken en te verkleinen. Een belangrijk onderdeel van deze cursus zal bemonstering zijn. Wat is er nodig om een representatief monster te nemen en wat zijn de variabelen die de spreiding bepalen?
De volgende onderwerpen worden behandeld:
– mycotoxinen in kaart gebracht
– schadelijke effecten
– wettelijke eisen en normen
– bemonstering
– analyse, waaronder het gebruik van sneltesten.
Leerdoel
Na de workshop hebben de deelnemers meer inzicht in het voorkomen van mycotoxinen en het kunnen inschatten van de risico’s. Daarnaast weet men welke maatregelen mogelijk zijn om risico’s te beperken.
Doelgroep
Functionarissen in petfood- en diervoederbedrijven die zich bezig houden met inkoop, praktische formulatie van voeders en adviseurs.