Ga naar hoofdinhoud

Darmmetabolisme verandert door voedingsinterventies

Het darmmetabolisme verandert door voedingsinterventies. Bij vasten blijkt dat een verlaging van het metabolisme van darmcellen samenhangt met een verlaagde deling van darmcellen en een verlaagde expressie van genen gerelateerd aan de barrièrefunctie van de darm. Dat wijst op verhoogde vatbaarheid voor darmziekten. Deze conclusies trekt Anna Bekebrede die op 10 februari promoveert aan de Wageningen Universiteit.

Suboptimale darmfunctie

Het darmkanaal transporteert essentiële voedingsstoffen en mineralen die nodig zijn om alle lichaamsfuncties in stand te houden, terwijl ongewenste stoffen buiten de deur worden gehouden. Om al deze functies uit te kunnen voeren, moeten darmcellen voldoende energie produceren. Een onvermogen om voldoende cellulaire energie te produceren, kan leiden tot een suboptimale darmfunctie en uiteindelijk ziekte.

Darmziekten

Omdat darmziekten veel voorkomen bij zowel mensen als dieren, is het belangrijk om beter te begrijpen of een veranderd cellulair energiemetabolisme kan leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor darmziekten. Anna Bekebrede heeft daarom onderzocht hoe het cellulaire metabolisme van de darm verandert wanneer het wordt uitgedaagd, en hoe een veranderd metabolisme verband houdt met het functioneren van de darm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback