Ga naar hoofdinhoud

FAVV: diervoedertransport Vlaanderen voldoet aan norm

Er werd gecontroleerd op de belangrijkste eisen met betrekking tot hygiëne, uitrusting, onderhoud en temperaturen. (Foto: FAVV).

Uit controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België blijkt dat 97% van het gecontroleerde diervoedertransport aan de norm voldoet. Bij 6 van de 195 controles, werden gebreken vastgesteld. Daarvoor werd telkens een waarschuwing uitgegeven.

De inspecties werden eind mei uitgevoerd door het FAVV op vrachtwagens die diervoeders transporteren. ​Deze controles gebeurden zowel tijdens het wegtransport als in de bedrijven zelf tijdens de levering of het inladen. In totaal werden 195 controles uitgevoerd. Bij slechts 6 controles werden inbreuken vastgesteld, waarvoor telkens een waarschuwing werd uitgeschreven.

Uitvoering controles

De actie vond plaats in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg, Waals-Brabant, Namen, Henegouwen en Luik. Tijdens de inspecties werden de vrachtwagens en ondernemingen (losplaats) gecontroleerd op de belangrijkste eisen met betrekking tot hygiëne, uitrusting, onderhoud en temperaturen.

Daarnaast werden ook de vervoersdocumenten gecontroleerd en werd de inhoud van het transport (de voeders) van naderbij bekeken, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van insecten. ​

Geconstateerde gebreken

In totaal werden zes waarschuwingen uitgeschreven. De voornaamste niet-conformiteiten die werden vastgesteld hadden betrekking op de hygiëne van het vervoermiddel zelf of bij de losplaats (bv. stofophoping, aankoeking van diervoeders, vuil aan de binnenwanden van het voertuig, …), de identificatie van de vrachtwagen of het ontbreken van de nodige vervoersdocumenten. Bij één partij werden ook insecten aangetroffen. ​

Wegcontroles het hele jaar door

De controleurs van het FAVV voeren jaarlijks inspecties en monsternames uit op diervoeders en het transport ervan. In 2022 werden tijdens dergelijke wegcontroles 2000 inspecties uitgevoerd op transport (zowel van levensmiddelen, diervoeders en levende dieren). 90,1% bleek gunstig. Bij de inspecties op diervoeders bleek 95,1% gunstig. Lees meer over de controleresultaten van 2022 in het jaarverslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback