Ga naar hoofdinhoud

Fediol luidt noodklok over koolzaadmarkt en wil onderzoek

De Europese branchevereniging Fediol maakt zich zorgen over de koolzaad- en raapzaadoliemarkten. De groeiende invoer van biobrandstoffen leidt volgens de branchevereniging tot belangrijke verstoringen in de koolzaad- en raapzaadoliemarkten en spreekt over verwoestende gevolgen tot op Europees landbouwniveau.

Vanwege de enorme hoeveelheden biodiesel die op dit moment worden ingevoerd, twijfelt Fediol of op afval gebaseerde biobrandstoffen als HVO en Fatty acid methyl esters (FAME) daadwerkelijk allemaal uit afvalstoffen zijn geproduceerd. De branchevereniging pleit daarom voor een dringend onderzoek naar de rechtmatigheid van de invoer van biodiesel.

Dalende prijzen koolzaadolie

In de afgelopen 5 maanden zijn de prijzen voor koolzaadolie aanzienlijk gedaald met meer dan 30% tot €800,-/ton, waardoor de fysieke koolzaadprijzen voor spotlevering in dezelfde periode zijn gedaald van €625,-/ton naar €410,-/ton.

Termijnprijzen koolzaadoogst

Ook zijn de termijnprijzen voor nieuwe koolzaadoogst, die koolzaadtelers een prijsindicator geven, gedaald van ongeveer €600,- per ton begin januari 2023 tot niveaus van ongeveer  €400,- per ton medio mei 2023. Dit zal niet alleen gevolgen hebben voor de omzet, maar ook toekomstige plantbeslissingen.

Deze trends kunnen volgens Fediol niet worden verklaard door andere marktontwikkelingen en zijn een signaal dat er sprake is van abnormaal marktgedrag. “De groei van de invoer van biodiesel is zo groot dat het twijfel doet rijzen over de authenticiteit van hun classificatie als afkomstig uit afvalstromen. Er moet dringend onderzoek worden gedaan naar de rechtmatigheid van deze invoer”, aldus de branchevereniging in een persverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback