Ga naar hoofdinhoud

Grootschalige insectenkweek op mest goed mogelijk

Grootschalige insectenkweek op mest is mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van een team wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen UR. De kweek is daarbij nog verder te optimaliseren door verschillende factoren te variëren. Het kweken kan zowel op kippen- als varkensmest. De onderzoekers experimenteerden vooral met kippenmest, maar er zijn indicaties dat varkensmest misschien nog beter geschikt is.

Circulair

Insecten zijn een hoogwaardige eiwitbron voor mens en dier. Het gebruik van kippen- en varkensmest blijkt een goedkope en duurzame manier om eiwitten te produceren en levert ook nog eens een circulaire bijdrage aan het mestprobleem.

Zetmeel en temperatuur

Wageningse wetenschappers onderzochten de voedingswaarde van de mest voor de larven. Ze ontdekten dat de larven beter groeien als er circa 15% zetmeel aan de mest wordt toegevoegd. Ook de kweektemperatuur bleek een belangrijke factor. Er is geëxperimenteerd met verschillende temperaturen, en 32 graden bleek optimaal.

Vliegen veredelen

De Amsterdamse wetenschappers ontdekten dat de vliegen zijn te veredelen. Het is mogelijk om vliegen te selecteren die het beter doen met bijvoorbeeld extra suiker of vet. Zo zijn specifieke lijnen te kweken voor bepaalde typen substraat.

Lees meer op de website van Rijksuniversiteit Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback